rubicon

Quisling

3 perc olvasás

Vidkun Abraham Lauritz Quisling politikus, diplomata 1887. július 18-án született a norvégiai Freysdalban. Apja, Jon Lauritz Qvisling, egy Dániából származó lelkészcsalád fia még „v”-vel írta a nevét. Quisling neve még életében elhíresült: a náci szellemiségű és a megszálló német hatalommal kollaboráló, hazaáruló politikusok elnevezésére használják azóta is.

Az ifjú Quisling

Az ifjú Quisling az érettségi után katonai pályára lépett, először tüzérségi iskolába járt, majd 1911-ben kitűnő eredménnyel fejezte be a katonai főiskolát Oslóban. 1917-től már a vezérkarban szolgált kapitányi rangban. 1913-tól kezdett oroszul tanulni. Nyelvtudását 1918 márciusától Oroszországban hasznosíthatta mint a semleges Norvégia katonai attaséja. A forradalomba és terrorba süllyedő Oroszország mély benyomást tett rá, és itt találkozott életének meghatározó figurájával is: Frederik Prytz kapitánnyal.

Quisling magánélete komplikációkkal teli: 1922-ben a Vöröskereszt által szervezett segélyakciók keretében a Szovjetunióban dolgozott, s az éhség sújtotta Ukrajnában feleségül vette a 17 éves Alexandrát, hogy kijuttathassa az országból. Amikor egy évvel később visszatért Harkovba,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.