rubicon

Placid atya tanúságtétele

1 perc olvasás

„Szeretteim, a tűzpróbán, amely kísértés gyanánt tör rátok, ne rökönyödjetek meg, mintha valami döbbenetes dolog érne titeket! Ha valaki, mint keresztény szenved, ne szégyenkezzék, hanem dicsőítse Istent azzal, hogy ez az osztályrésze.”

(1 Pét 4,12,16)

Placid atya élete egy adott kor polgári és katolikus, sőt jól beágyazott szerzetespaptanári nyomvonalán indult, sőt sikeres is volt. Egy nem várt történeti pillanatban minden az ellenkezőjére fordult, semmivé és senkivé lett, és itt, a nullponton történt élete fordulata, itt tudott hivatása radikális kihívására pozitív választ adni.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát letérdel és kezet csókol Placid atya rubinmiséjén 2009-ben a budai Szent Imre-plébániatemplomban. Fotó: Király Csaba

Maga így fogalmazta meg később Keresztút című imádságában: „Nem emlékezem, hogy a vonaton kértük volna a keresztúton eleső Jézus segítségét. Teljesen önmagunkkal voltunk elfoglalva. […] Azelőtt én főtisztelendő tanár úr voltam mindenkinek; ott viszont már nem voltam még ember sem.” A szenvedés és kiszolgáltatottság – ahogy Jézust is a kereszten – léte nullpontjára juttatja. Ez lesz a fordulat: „Megváltó Jézusunk testestül-lelkestül velünk maradt a világ végéig […] ez adott erőt akkor is, amikor megtorpantam. Sztálin halála után történt, hogy arról a rabtelepről, ahol voltam, 46 magyar hazaindult Magyarországra. Voltak közöttük 25 évre elítéltek is. Nekem csak 10 éves volt az ítéletem, de nem kerültem közéjük. Kézenfekvő volt, hogy számomra bezárult a kapu, mert ilyen alkalom még egy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.