rubicon

Perényi Zsigmond báró

7 perc olvasás
Perényi Zsigmond 1848 ismeretlen hősei közé tartozik, noha neve szerepel minden szabadságharc-történetben, hiszen egyike volt azoknak, akik a Függetlenségi Nyilatkozatot aláírásukkal hitelesítették. A nyilatkozattal való azonosulását, illetve annak elfogadásában játszott szerepét később bírái előtt is öntudatosan vállalta. Pedig, a szabadságharc résztvevőinek többségéhez hasonlatosan, ő sem volt forradalmár: „akarva sohasem ment volna bele a forradalomba – olvashatjuk egy száz évvel ezelőtt megjelent életrajzában –, de belesodortatva készebb volt meghalni, mint visszatérni, mikor már csak a haza ügye iránti hűtlenséggel lehetett volna.”

A Perényi család a legrégibb főúri nemzetségek közé tartozott, amely a középkor óta jelentős szerepet játszott a magyar történelemben. Adtak nádort, erdélyi vajdát, püspököket, 34 főispánt, számosan viseltek megyei és kormányhivatalt. A névadó birtokot, az Abaúj megyei Perény helységet 1240-ben kapta Orbán nevű ősük. Zsigmond alatt már az ország legnagyobb birtokosai közé tartoztak (Péter ekkor országbíró volt). Perényi Imre a 16. század elején nádorként vezette Dózsa parasztfelkelésének leverését. Fia, Ferenc váradi püspök a mohácsi csatában esett el. A 16. században sokat tettek a reformáció terjesztéséért: templomokat építtettek, iskolákat alapítottak, nagy érdemeik voltak a sárospataki kollégium létrehozásában is. Rákóczi seregében ketten tábornoki rangot értek el közülük. Az ellenreformáció idején a család egy része visszatért a katolikus hitre.

Egy tipikus karrier

A Perényiek a három részre szakadt ország zavaros viszonyai között elvesztették birtokaik jelentős részét. Bár összességében még a 18. században is tekintélyes vagyon urainak mondhatták magukat Ugocsa,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.