rubicon

Párizs és a nemzeti kérdés az első világháború alatt

12 perc olvasás
A korábbi fegyveres konfliktusokhoz képest az első világháború számos újdonságot produkált. Az egyik legszembetűnőbb jelenség a számok szinte csillagászati mérete volt. A hadviselő felek legalább 70 millió embert mozgósítottak. A német hadsereg egy hónapra 250 millió puskagolyót, az orosz 200 milliót igényelt. A másik újdonságot a technika szolgáltatta, hiszen a nagy háború alatt jelent meg a tank, s a repülő, az aknavető, a géppuska, a lángszóró, a kézigránát vagy a harci gáz tömeges alkalmazására szintén az első világháború alatt került sor. Egy háborúban a harc a diplomácia kulisszái mögött is zajlik, így új eszközök bevetésében ez a terület sem maradt le. A szövetségek közötti küzdelem egyik fegyverét a nemzeti kérdés jelentette.

Amikor kiderült a villámháború kudarca, s az, hogy elhúzódó háborúval kell számolni, a szemben álló felek minden eszközt felhasználtak önmaguk erősítésére s az ellenfél gyengítésére. A nemzeti kérdés is eszközként jelent meg a háború során, amellyel gyengíteni lehetett a másik tábort. Ezt a fegyvert először a központi hatalmak vetették be az oroszok ellen. 1916-ra kiderült, hogy a különbéke-tapogatózások sikertelenek a cári birodalommal, melyet ily módon nem lehet leválasztani a szövetségesek oldaláról, s egyfrontossá tenni a háborút, ezért a forradalom kártyájának kijátszása mellett a nemzetiségi kérdést is bevetették. Az oroszokkal szemben ezt megkönnyítette az ország soknemzetiségű összetétele, valamint az, hogy 1915-ben a lengyel területek nagy részét a központi hatalmak elfoglalták, s 1916. november 5-én Németország és Ausztria–Magyarország elismerte a Lengyel Királyság önrendelkezését. Ezt követte 1917. december 5-én a finn függetlenség kikiáltása von der Goltz tábornok csapatai védelmében, majd 1918. február 9-én Ukrajnát ismerték el, s Németország

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.