rubicon

Papgyilkosságok

Az egyházüldözés brutális oldala
7 perc olvasás

A katolikus egyház papjai, szerzetesei és szerzetesnői ellen mintegy 2500-3000 elmarasztaló ítéletet hoztak a magyar bíróságok 1945 és 1972 (az utolsó, katolikusokat érintő per) között. Az 1956-os forradalom és szabadságharc bukását követően azonban megjelent a magyar katolikusokkal szembeni megtorlásokban egy, az előző 11 évben nem tapasztalt, új elem: a gyáva bestiális gyilkosság. A tör­ténelem számos példával bizonyítja, hogy a háborúk és a forradalmak következményeként az emberi erkölcsök jelentősen gyengülnek, maga az emberi élet is „olcsóbbá” válik. Ilyenkor könnyebben átszakadnak azok a gátak, amelyek más időszakban működnek, feltartóztatják az embertelenséget. Valójában keveset tudunk ezekről az ügyekről. Szerepet játszhattak bennük túlkapások, személyes bosszúvágy, de tekinthetjük ezeket a gyilkosságokat a posztsztálini egyházpolitika kirívó eseteinek is. A forradalom után legalább hét papot gyilkoltak meg az országban gyanús körülmények közt. Közülük mutatunk be néhány esetet.

Kováts Ferenc

Kováts Ferenc (1932–1958) gencsapáti káplánnak (szombathelyi egyházmegye) az apját akarták megtörni, megfélemlíteni, és ezért a fiát kínozták meg. De valóban csak erről volt szó? 1958-ban letartóztatták a 26 éves papot, és annyira összeverték, hogy szabadulása után többé már nem épült fel. Zalaegerszegen, a szüleinél halt bele a rendőrségen elszenvedett bántalmazásokba.

Kováts Ferenc tevékenységét Gencsapátiban a rendőrség figyelemmel kísérte, prédikációinak

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.