rubicon

Ózd, a csodák csodája

Propaganda és Valóság
5 perc olvasás
„Tél végén, mire a szervezetből már kifogyott minden tartalék vitamin, Jonathán-almát uzsonnáznak trappista sajttal az ózdi kohászok, martinászok, hengerészek, ingyen kapják, mint védőételt.” – lelkendezik '53 lírai lelkületű riportere. Csak a sztahanovista forrasztár látja másként: „fél kiló zsírért a feleségemnek többször kellett sorba állnia”

Nehéz objektív adatokat találni arról, hogyan is éltek az ötvenes években a munkások, hiszen a korabeli sajtóban a sztahanovista munkás mosolygó, retusált, sematikus képét találjuk, akinek egyetlen problémája – úgy tűnik – a norma legalább háromszoros túlteljesítése. Vannak azonban olyan dokumentumok, felmérések, amelyek sokat elárulnak az ötvenes évek munkásainak valódi életkörülményeiről. A legfelső politikai vezetés 1953-ban – összefüggésben az érezhetően halmozódó problémákkal – átfogó vizsgálatot kezdeményezett a magyar munkásosztály helyzetéről.

„Az elvtársak elmennek, mi meg itt maradunk”

A Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottságának 1953. szeptember 19-i ülésén öttagú bizottságot jelöltek ki az üzemi dolgozók munkakörülményeinek, szociális és kulturális helyzetének tanulmányozására. Olyan javaslatokat vártak tőlük, amelyek alapján orvosolhatják a legsúlyosabb panaszokat, „azokat a sérelmeket, melyeket különösen a KV június 27-28-i ülése óta mind élesebben vetnek fel a dolgozók”.

A bizottság tagjai öt hét alatt harminc üzemet látogattak végig, s ötszáz dolgozóval beszélgettek el: sztahanovistákkal, alapszervi funkcionáriusokkal, üzemi párttitkárokkal, igazgatókkal, üzemi bizottságok tagjaival tárgyaltak és „olyan elvtársakkal, akiknek az üzemben tekintélyük van, akik ismerik a munkások gondjait, bajait”. A széleskörű munkásosztály-vizsgálat forrásértéke páratlan, hiszen a korszak

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.