rubicon

Nickelsburg László

A Baross tér vezére
25 perc olvasás

Hősünk – talán okkal nevezhetem annak – az a Nickelsburg László, aki 1956-ot megelőzően együttműködött az állambiztonsággal, ám ’56-ban Baross téri nemzetőrparancsnok lett. A Nickelsburg vezette csoport budapesti viszonylatban is egyike volt a legjelentősebbeknek. A Baross téri felkelők ellenőrzés alatt tartották a Keleti pályaudvart és környékét, a Rákóczi utat a Divatcsarnokig, valamint a Rottenbiller utca, a Péterfy Sándor utca és a Fiumei út egy részét. A megtorlások során – több év raboskodás után – halálra ítélték, és kivégezték. Ő volt az utolsó ’56-os kivégzett.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történetéről sokan vélekednek úgy, hogy a történészek már feldolgozták a levéltári anyagokat, megírták, amit meg lehetett írni, a további kutatások pedig mindössze epizódjellegű részletkérdéseket tisztáznak. Ez koránt sincs így, amit bizonyít többek közt az is, hogy a megemlékezéseken általában még mindig Nagy Imre, Maléter Pál és más kommunista személyek neve hangzik el, akiket az 1989-es változások emblematikus alakjainak, előhírnökeinek is aposztrofálnak. Holott a forradalom pontosan a kommunista önkény ellen lobbant láng­ra, névtelen magyar emberek akaratából. A fiatal történészgeneráció tagjai közül sokan gondoljuk úgy, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségének megértéséhez paradigmaváltásra volna szükség: Nagy Imre és társai, illetve más, ismertté tett kommunista forradalmárok mellett a tömegből, a névtelenségből kiemelkedő Mansfeld Pétereket vagy az ismeretlenségbe tűnt névtelen forradalmárokat is a helyükre kellene állítani.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.