rubicon

Nem igazolt

Egy nyugállományú csendőr ezredes igazolási kérelme
6 perc olvasás
Szerző: Szakály Sándor A miniszterelnöki rendelettel megszüntetett csendőrség egykori tagjai számára létrehozott igazoló bizottság működéséről az igazolási kérelmüket benyújtott személyekkel kapcsolatban megszületett döntések alapján kaphatunk képet. Aki az igazolását kérte - mely igazolás nélkül a kérelmezőnek sem a nyugdíjigénye, sem a későbbi ellátása, jövőbeni munkalehetősége stb. nem volt biztosított -,…

A miniszterelnöki rendelettel megszüntetett csendőrség egykori tagjai számára létrehozott igazoló bizottság működéséről az igazolási kérelmüket benyújtott személyekkel kapcsolatban megszületett döntések alapján kaphatunk képet. Aki az igazolását kérte - mely igazolás nélkül a kérelmezőnek sem a nyugdíjigénye, sem a későbbi ellátása, jövőbeni munkalehetősége stb. nem volt biztosított -, annak a rendkívül részletes kérdőív kitöltése mellett célszerű volt a lakóhelyén működő politikai pártoktól, nemzeti bizottságtól, magánszemélyektől stb. támogató nyilatkozatokat beszerezni. Ezek azonban még nem jelentették azt, hogy az adott személyt a bizottság "igazolt"-nak is nyilvánítja. Ha megnézzük az igazolási eljárásra vonatkozó "elvárásokat", akkor azt tapasztaljuk, hogy az igazolásért folyamodónak az előző időszakban - csendőri tevékenysége során - minimum a fennálló előírásokat, jogszabályokat kellett megszegnie ahhoz, hogy 1945 után "igazolt" személy lehessen.

A közölt dokumentumok Bertalanffy Dezső (Szombathely, 1884. december 2 - Csákány, 1956. november 2.) nyugállományú csendőr ezredes igazolási kérelméhez benyújtott iratok, melyek alapján jól nyomon követhető az eljárás folyamata. Bertalanffy Dezső 1939. augusztus 1-jével került nyugállományba. Utolsó beosztása: a miskolci VII. csendőrkerületi parancsnokság parancsnoka, 1938. május 1-je és 1939.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.