rubicon

Néhány emlékem az emigrációról

Visszaemlékezés
5 perc olvasás

Az e lapban szereplő tanulmányok zöme nem saját élményeken alapul, hanem tudományos kutatások eredménye. Bár én csak a magam tapasztalatait írom le, a közölt adatok helytállóak. Korábban szerepeltek már publikációimban, s előzőleg a személyekkel, helyekkel és eseményekkel kapcsolatos minden elérhető okmányt felkutattam és pontosítottam. Nem részletes beszámoló ez, csak néhány jellemző és jelentős eseményről számolok be.

Az emigránsok első és legfontosabb problémája az, hogyan viszonyul ügyükhöz a befogadó ország. Azt hiszem, hogy Kossuth Lajos – főleg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett emigrációs tevékenysége – óta nem fogadtak magyar emigránsokat olyan szimpátiával, mint amilyet az 1956-os forradalmárok élveztek. A Nyugat lelkifurdalása, amiért nem segített bennünket, fokozta ezt a szellemet.

A 200 000 emigráns zöme a jáki templom mellett lépte át az osztrák határt. Mi is ezen az úton mondtunk búcsút Magyarországnak. Huszonnégy órán belül egy bécsi magyar család Herren Strassén álló házában léptem kapcsolatba az amerikai diplomácia képviselőivel, akik azonnal ún. safe house-ban helyeztek biztonságba, s közölték, hogy az USA kormányának vendége vagyok. Karácsony előtt Washingtonba vittek, ahol Kéthly Annával megalakítottuk a Magyar Forradalmi Kormánybizottságot, amelybe meghívtuk Kővágó Józsefet is, és közöltük azokkal a szabadságharcosokkal, akik a Forradalmi Tanács megszervezésén már dolgoztak (Kiss Sándor, Nyeste Zoltán, Raksányi Árpád),

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.