rubicon

Négy eltévedt puskagolyó

Egy különös sakkjátszma
8 perc olvasás
Különös játszma lehetett! Kétszázhetvenhat éve történt – tél elején, a szabad ég alatt. Márpedig Stralsundban igen hidegek a telek. S éppen ostromolják a stralsundi várat. Ráadásul játszmánk győztese és vesztese – tekintettel a hadihelyzetre – csata- és országvesztés után egyaránt életvesztésre állt. Pedig a sakkasztalnál küzdők egyike nem volt más mint a svédek legendás királya, XII. Károly.

Ül a golyózáporban – hontalanságban, fagyban, nélkülözésben – egy rezzenetlen alak. A legapróbb részletben sem hazudtolja meg önmagát: a táblán is úgy harcol, ahogy az életben. Látszólag flegmán, valójában lovagiasan. Ő se nem nagyképű, se nem lekezelő – egyszerűen nem ér fel hozzá semmilyen más magatartás lehetősége. Nem hajolhat meg a körülmények előtt, még csak tudomást sem vehet róluk, már csak azért sem, mert nem is léteznek azok. Semmi sem létezik a küzdelmen kívül. Lételeme a küzdelem, csak az adhatja meg már-már nem is emberi léptékű méltóságát. Ezért harcol, amióta él. Csupán a harc szépségéért, öncélúan a győzelemért. Magányosan és megközelíthetetlenül, hidegen és fenségesen – ahogy az északi mitológiák istenségei.

Az utolsó lovagkirály

Harminckét éves éppen, de már tizenhét éve király. Ha „tiszta időben” számolunk, ahogy a birkózóknál vagy a jégkorongozók mérkőzésein szokás, akkor is több mint egy évtizedet töltött már a harctereken. Mindvégig az első vonalban. Hisz a királynak ez a dolga: vezetni, elöljárni, példát mutatni. Több mint öt éve nem járt már svéd alattvalói között. Épp az imént tért meg birodalma balti birtokára. Csakhogy távollétében a hajdan hódoltatott hatalmas terület az ostromlott Stralsunddá zsugorodott. Tán zavarát, megrendülését palástolandó, vagy egyszerűen pihenésként ült a sakktábla mellé. Mert – ha nem is

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.