rubicon

München, 1938

Hitler és a cseh kérdés
12 perc olvasás
Az első világháború végén megfogalmazott wilsoni elvek az etnikai szempontokat részesítették előnyben a korábbi birodalmi keretekkel szemben. A háborút követő rendezés mégsem nemzeti elvek valóra váltása jegyében született. A győzők – és akik a győztesekhez csapódva részesedtek a sikerből – telhetetlennek bizonyultak, s a végletekig ki akarták aknázni a sikert, ezzel elvetették a magvát a békétlenségnek. Hitler fellépését a korábbi győzők rossz lelkiismerete tette eredményessé. Csehszlovákia 1918-ban úgyanúgy a hatalmi politikai érdekeknek köszönhette létrejöttét, mintahogy 1938-ban a hatalmi politikai érdekeltség okozta a vesztét.

Frantisek Palacky cseh történetíró és politikus 1848 nyarán meghívót kapott a frankfurti nemzetgyűléstől, attól a testülettől, amely a „Vencel korona országait” is magába foglaló egységes Németország alkotmányának kidolgozásán munkálkodott. Palacky visszautasította a meghívást – számára elképzelhetetlen volt, hogy Csehország csatlakozzék Németországhoz –, és válaszlevelében írta le sokat idézett mondatát: ha Ausztria nem léteznék, az emberiség és a határai között élő népek érdekében létre kellene hozni.

Hetven évvel később egy másik cseh filozófus és politikus, Thomas Masaryk megfogalmazta Palacky tézisének antitézisét: a közép-kelet-európai térség kisállamainak megvan, és csakis nekik van meg a létjogosultságuk. A kiszámíthatatlan vagy nagyon is kiszámítható történeti fejlődés mindkét vélekedésre alaposan rácáfolt. A Monarchia, amely végül is nem adott keretet a cseh nemzet érvényesülésének, 1914-ben nem megvédte, hanem nemzeti érdekeik elleni háborúba kényszerítette a cseheket, 1939 márciusában pedig a prágai Vencel téren végigdübörögtek a Wehrmacht

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.