rubicon

Mit akart Kossuth?

8 perc olvasás
A Kossuth Lajos életcéljait firtató kérdésre röviden, sommásan válaszolhatunk: használni akart. Öntudatra ébredésétől kezdve egész életén át következetesen – ám korántsem mérlegelések, lelkiismeret-vizsgálatok, sőt önkorrekciós döntések nélkül – törekedett a hasznos életvitelre. A hasznosság tartalma, mibenléte tekintetében azonban fokozatos fejlődés, differenciálódás ment végbe gazdagodó tudatában. S ha értékrendjének változásai közepette sem hullott ki egyetlen elem sem a használni törekvés követelményei közül, az bizonyos, hogy egyeseknek a súlya megnövekedett s mind meghatározóbb lett.

Akinek módja volt mélyen betekinteni Kossuth lelki- és gondolatvilágába, az aligha kételkedik abban, hogy célmeghatározásait ugyanaz alakította, mint értékítéleteit: mennyire bizonyul hasznosnak egy-egy cselekedet vagy az egész életmű a kor uralkodó felfogásával egyezően haladónak tekintett fejlődésmenet követelményei szempontjából. Kossuth olyan családból érkezett a közéletbe, amelyik a 18–19. század fordulóján elég nehezen küzdötte át magát a nemesség, kiváltképp a nemesi értelmiség megpróbáltatásain. A kötelességeire ismerő fiatal Kossuth az erkölcsi alapra épülő használni törekvés követelményeinek élére a Tízparancsolatból is merített, a szülők tisztelete és a család szolgálata iránti elköteleződést állította. Korán támaszává vált idő előtt megrokkant édesapjának s az annak keresőképtelenné válása folytán nyomorral fenyegetett családnak, édesanyjának és húgainak.

Használni akart

Mindennek jellemformáló, embernevelő, sőt polgárosító hatása volt, hiszen a fiatalember megszokta, hogy rendszeres munkával biztosítsa családjának a létfeltételeket. Maga írta később – de még a reformkorban –, hogy indulása idején az érvényesülésnek „sajnos” még feltétele

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.