rubicon

Miniszter az öltözőben

Mit ígért Vass József Bethlennek?
lock Ingyenesen olvasható
2 perc olvasás

1928 áprilisának utolsó filmhíradója beszámolt a Magyarország – Csehszlovákia válogatott futballmérkőzésről. A néma híradó felirata szerint „Vass miniszter, aki a mérkőzésen megjelent Bethlen grófnak győzelmet igért, a játékosok buzdítására az öltözőkbe megy.”  És valóban, látjuk, amint Vass József a kabátja alól is kilátszó reverendában, mellén fénylő kereszttel, népes kíséret élén megérkezik a stadionba, keménykalapját megemelve üdvözli a Magyar Híradó kameráját és nézőit, majd besiet az alagsori öltözőbe.  Nem áldást osztani ment…

Vass József

Vass József alakja még a történelem iránt érdeklődők körében is kevéssé ismert, jóllehet több mint egy évtizedig töltött be miniszteri posztokat előbb Teleki Pál, majd Bethlen István kormányaiban. Egyszerű iparoscsaládból származott, fiatal katolikus papként a keresztényszocialista eszmék híve lett; szociális érzékenysége egész pályáját meghatározta. Kortársai rendkívüli tehetséggel és munkabírással megáldott embernek ismerték, akinek elméleti felkészültsége éppoly jelentős volt, mint szónoki képessége vagy a gyakorlati munkában tanúsított hatékonysága. Népjóléti és munkaügyi miniszterként nagy szerepe volt abban, hogy a Trianon utáni kétségbeejtő szociális állapotokon a Bethlen-kormány jelentősen javítani tudott. Az ő nevéhez fűződik az egészségügy fejlesztése – orvosi állások létesítése, kórházak, illetve kórházi épületek, gyermekotthonok építése –, a gyermekvédelem reformja, a hadirokkantak és hadiözvegyek helyzetének rendezése, illetve egy jelentős lakásépítési program megvalósítása. Miniszterként fő műve a Lex Vass, a kötelező társadalombiztosításról és az Országos Társadalombiztosító Intézetnek (OTI) létrehozásáról szóló 1928. évi XL. törvény, amely milliók létbiztonságát segítette elő. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a két háború között példátlanul dinamikusan – húsz esztendő alatt tizenöt évvel – nőtt a magyarok születéskor várható élettartama.

Vass nemcsak miniszterként, miniszterhelyettesként is jelentős szolgálatokat tett. Bethlen István hivatali ideje alatt a miniszterelnökök közül a legtöbbet – összesen 355 napot, csaknem egy egész esztendőt – tartózkodott külföldön, egy-egy külföldi út olykor 2-3 hétig is eltartott; 1925-től pedig megromlott egészségi állapota miatt júliustól szeptemberig többnyire vidéken, inkei birtokán pihent. Bethlen távollétei alatt Vass József összesen két és fél évig vezette a kormányt miniszterelnök-helyettesként; tárgyalt, döntéseket hozott, vezette a kormányüléseket. De Bethlen nemcsak távollétében támaszkodhatott miniszterére. Vass tanácsaival is segített, és számos feladatot máskor is átvállalt a miniszterelnöktől. Bethlen zárkózott volt és sajnálta az időt a társadalmi kapcsolatok ápolására, a reprezentációra. Vass ezzel szemben jó kapcsolatokat ápolt nemcsak a kormánypárti, de ellenzéki politikusokkal, újságírókkal, közéleti személyiségekkel. A plebejus származású, katolikus, keresztényszocialista érzelmű miniszter kiválóan tudott együttműködni az arisztokrata, református, konzervatív-liberális miniszterelnökkel – Magyarország érdekében.

1928. április 22-én Magyarország az Európa Kupa keretében fontos mérkőzésre készült Csehszlovákia ellen. Az Üllői úti FTC stadionban 38.000 néző várta izgatottan az összecsapást. A Nemzeti Sport tudósítása szerint Vass miniszter a mérkőzés előtt a válogatott tagjaihoz buzdító beszédet intézett: „Mikor a miniszterelnököt meghívtam, megkérdezte, hogy győz-e a magyar csapat, mert ő nem akar magyar vereséget látni. Erre én megígértem, hogy győzni fogtok, és a miniszterelnök kijött a mérkőzésre.” Bethlen a fiával érkezett, és természetesen a díszpáholyban foglalt helyet, nem úgy Vass, aki tudta, hogy onnan nem igazán lehet jól látni. Helyismerete nem volt véletlen, nem sokkal korábban őt választották az FTC tiszteletbeli elnökének. Vass miniszter tehát az oldallelátóról követte a mérkőzést, és a szünetben még leüzent az öltözőbe, hogy győzelem esetén minden gólért 500 pengő jutalom jár. Ezért-e vagy sem, de Magyarország 2-0-ra győzött. Bethlen elégedetten nyugtázhatta, nem hiába bízott hűséges miniszterében, Vass József most is hatékonynak bizonyult, és beváltotta ígéretét.

103 cikk ezzel a kulcsszóval