rubicon

Milyennek láttam Kádárt?

Az MSZMP Központi Bizottsága titkárának visszaemlékezése
23 perc olvasás
Kádár János 88 évvel ezelőtt született, 11 esztendeje annak, hogy 77 éves korában elhunyt. A számmisztika hívei szerint ez a hármas számpár már figyelemre méltó és valamiféle jubileumnak is számíthat. Még élhetne, de érthető, hogy éppen akkor ragadta el a halál. Az élet nagyon kemény volt hozzá, rendkívül szigorú, néha kegyetlen próbák elé állította, míg a halál kegyesen bánt vele. A maga ügyének sorsát tekintve idejében halt meg. Teste eltemettetett, de szelleme, öröksége ma is jelen van az életünkben, a politikában, és neve élő a magyar társadalomban. Öröksége, emléke megkerülhetetlen.

Kádár megítélése nagyon vegyes. Az elátkozóktól a nevét még ma is imába foglalókig terjed az emlékezés. Érthető, hiszen igen nagy a pálya íve, bonyolultak a korszak viszonyai, és az ő tevékenysége sem mindenben egyértelmű. A megítélők is ilyen eltérő, ellentmondásos nézőpontok alapján értékelik. De korának eredményei időtállóak, különösen a mai alávetettek, elszegényedettek szemében, akik elég sokan vannak a munkások, a fizetésből élők, a nyugdíjasok között.

Három trauma

Bárki kezdi el személyiségének elemzését, nem kerülhet meg három traumát, különleges megpróbáltatást az életében. Az egyik a Rajk-ügyben játszott szerepe. Egyes történészek szerint elmarasztalható ez ügyben. Nem Kádár ügye volt az! Ő már kinézett következő áldozatként kisinas Rajk kivégzése dolgában. A másik súlyos erkölcsi-politikai próbatétel az 1956. október 23-a és november 4-e közötti események megítélése, a vele szemben állított követelmények teljesítése. Az első napokban, mint korábban is, hagyta sodortatni magát. Nem akart első ember lenni, ezért nem is szervezkedett.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.