rubicon

Mély bizalmatlanság

Kállay Miklós miniszterelnök és a katonai vezetés
8 perc olvasás

A területi revízió megvalósításában, illetve a szövetségesek részbeni megválasztásában a politikai és a katonai vezetés a második világháború előtt és alatt többnyire eltérő álláspontot képviselt. Idővel mély ellentét alakult ki közöttük, melyet a katonai vezetés egyre növekvő hatalmi pozíciója is súlyosbított. A 2. hadsereg Don menti tragédiáját, valamint a német haderő sorozatos vereségeit követően a magyar politikai vezetés a német szövetségből és egyben a háborúból való mielőbbi kiválást tűzte ki legfőbb céljaként. A szövetséges angolszász nagyhatalmakkal való érdemi kapcsolatfelvételeket ennek érdekében a honvédvezetés is elfogadhatónak találta. Miközben a Kállay Miklós irányította kormány és a katonai vezetés a szövetséges haderő balkáni partraszállásában, majd olasz területekről történő előrenyomulásában és Magyarország megszállásában reménykedett, a segítőkésznek mutatkozó Nagy-Britannia és az Egyesült Államok lemondott kelet-közép-európai érdekeltségeiről.

A Kállay-kormány megalakulása azon időszakra esett, amikor a magyar királyi 2. honvédhadsereg alakulatai már a keleti hadműveleti területre készülődtek. A 2. hadsereg hadszíntérre küldését az általa kialakítandó új, erőtartalékoló, illetve -megőrző katonapolitika szempontjából az új kormány is elkerülhetetlennek és kényszerű lépésnek tartotta, de ennél több magyar kontingenst semmiképpen sem kívánt feláldozni a né­met szövetség céljaira. Remélte, hogy a kiszállítandó alakulatok hadirészvétele nem húzódik el és az 1941 végén hazatért Gyorshadtesthez hasonlóan hamarosan visszatérhetnek.

Nagy Vilmos honvédelmi miniszter, Kállay

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.