rubicon

Mátyás király (ok)levelei

11 perc olvasás

Kevéssé köztudott, hogy Hunyadi Mátyás az egyik legtöbbet levelező királyunk volt a középkorban. Természetesen elődei és utódai is elsősorban levélben tartották a kapcsolatot európai uralkodótársaikkal és a pápával, de Mátyás diplomáciai levelezését vizsgálva abba is betekintést nyer­hetünk, hogy milyen szerepe lehetett ezekben a politikai tartalmú levelekben magának az uralkodónak, azaz mennyiben volt személyesen jelen a levélírásban, illetve a levelek diktálásában.

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a középkori királyoktól ránk maradt írásos emlékek, levelek, oklevelek túlnyomó többségével az uralkodónak nem volt közvetlen kapcsolata. Mátyás 33 éves uralmának idejéből mintegy 15 000 oklevél maradt fenn, amelyeket az ő nevében adtak ki (ebből mintegy 7900 eredetiben). Csak összehasonlításul: Zsigmond ötven év alatt 22 000 oklevelet bocsátott ki, II. Ulászló 27 év alatt mintegy 12 000-et (általában itt is a fele eredetiben maradt meg, a többit későbbi iratok tartották fenn átírásban).

Mátyás levelet diktál. Dudits Andor szekkója az országos levéltár egyik falán Titkos és gyűrűs pecsétek

Mátyás király a neve alatt kibocsátott iratok túlnyomó többségét sosem látta, sőt az ügyről sem volt tudomása, mert ezek a kancellária által elsősorban bírósági rutinügyekben kibocsátott iratok voltak. Ezeket az okleveleket külön e célra készített bírói pecséttel látták el, amelyet 1459-től uralkodása

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.