rubicon

Már a görögök is...

Szexualitás a görög–római kultúrkörben
7 perc olvasás

A szexualitás az emberi cselekvések egyik legfontosabb mozgató rugója. A történelemkönyvekben mégis viszonylag ritkán olvashatunk róla, mivel forrásaink olykor meglehetősen szemérmesen hallgatnak róla, máskor pedig túl szókimondóak ahhoz, hogy egy történelmi folyóirat lapjaira kerülhessenek. 

Nemcsak azért lenne fontos e kérdésről is többet tudni, mert az egész történelem másként alakult volna, ha pl. Kleopátra helyett egy férfi ült volna Egyiptom trónján, vagy Claudius császár szerencsétlen házasságai nem szabadítják Rómára Nerót, hanem azért is, mert a híres csaták, trónviszályok és hódítások egy-egy ember életének viszonylag rövid idejét vették igénybe, míg egész felnőttkorát házasság(ok)ban töltötte, és a házasságon kívüli kapcsolatok is meghatározhatták sorsának alakulását. 

A Rubicon már többször szentelt tematikus számokat általában az ókornak (2008/1. különszám), a prostitúció (1998/6), illetve a  homoszexualitás történetének (1998/2. különszám), de e színes és történelmileg sokat változó kérdéskör még bőven tartogat kevésbé feltárt területeket az olvasó számára. Ezért választottuk e szám témái közé a római császárok szerelmi életét, Odüsszeusz kalandjait a nőkkel, az istenek elképzelt félrelépéseit, az állatok szerepét az ember szexualitásában, a szerelmi mágiát vagy éppen az erotikus kézikönyveket és az egyéb szerelmi kiegészítőket.

A kereszténység előtti ókor nem bűnnek, hanem természetesnek tartotta a testiséget, ezért bőséges írott és képi forrásanyaggal rendelkezünk a legintimebb pillanatokról is. E számunkban ezekből válogatunk össze egy csokorra valót.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.