rubicon

Lenin

7 perc olvasás
Nyilvánvaló, hogy Lenin nem felel meg a róla – az államszocializmus évtizedeiben – kialakított jóságos gyeduska (nagypapa) képnek. Számító és ravasz volt a politikában, élete csaknem minden pillanatát kitöltötte a politikai harc. Vehemens vitázó, kíméletlen és arrogáns ellenfél volt. Sokakat megsértett saját barátai közül is, ugyanakkor a vele vitatkozó elvtársai ellen a legélesebb helyzetekben sem indított személyes jellegű adminisztratív hadjáratot, a hatalom birtokában sem.

Vlagyimir Iljics Uljanov, később Lenin 1870. április 22-én született a Volga menti Szimbirszkben Ilja Nyikolajevics Uljanov családjában. Apja tanár volt, aki rendkívül kötelességtudó, szorgalmas és pontos ember hírében állt, érdemeinek elismeréséül személyes nemességet kapott. A kultúra, a tudomány és a mű velődés iránti „népies” (narodnyik) rajongás átragadt gyermekeire is. Lenin anyja szintén értelmiségi családból származott, apja orvos volt. A család legendás alakja a legidősebb fiútestvér számított, akit kivégeztek a cár elleni sikertelen merényletben (1887) való részvételéért.

Ki volt Lenin?

A család történetének ma leginkább érdeklődést keltő összefüggése Lenin etnikai eredete. Nem ismerek olyan dokumentumot, amelyben Lenin akár csak egyszer is figyelemre méltatta volna családfáját vagy etnikai eredetét. A családfakutatók feltárták, amiről valószínű leg magának Leninnek sem volt tudomása, hogy ősei között legalább ötféle nemzetiséget találunk (orosz, német, svéd, zsidó, kalmük). Lenin önmagát nagyorosznak tekintette, de ez tisztán szociális tartalmú kategória volt számára, nem etnikai. Egész életében szemben állt mindenfajta rasszista és nacionalista elfogultsággal, jól ismerte a nagyorosz sovinizmus

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.