rubicon

Kunok a Dunántúlon

A mezőföldi kunok eredete és beköltözése
12 perc olvasás

Kevesek számára ismert, hogy nemcsak a mai Nagy- és Kiskunságon éltek kunok a középkorban, hanem a dunántúli Mezőföld Fejér megyei részén is. A mint­egy 15 faluból (szállásból) álló településcsoport – központja, Hantosegyháza (ma Hantos község) után – a Hantos-szék nevet viselte a 15–16. században. Az itt élők a részekre szakadó ország mindkét királyának döntése alapján (1537: Szapolyai János, 1541: Habsburg Ferdinánd) már az ország szívéig hatoló első oszmán támadások korában elvesztették „kun szabadságukat”, közönséges jobbágyokká váltak. Ez nyilván döntő szerepet játszott abban, hogy a 16. századi török háborúkban különösen sok csapást elszenvedő kun vidék maroknyi túlélője máshol kereste boldogulását. Nem volt marasztaló ok, így nem maradt kun sem, aki táplálja azt a hagyományt és öntudatot, amely a Mezőföldön is megteremthette volna a szerencsésebb sorsú kun és a jász térségekben később kiteljesedő redemptio alapjait. Hantos-szék így jobbára már csak a kunkutatás emlékezetében él. 

A Hantos-szék dunántúli „törzsterülete” a Seregélyestől csaknem a mai Dunaújvárosig húzódó, kb. 700 km2-nyi löszhátságot foglalta magában. A népét Hantosegyházáról kormányzó székkapitány fennhatósága alá tartozott Sárosd, Jakabszállás (ma puszta Sárosd határában), Újszállás (ma Mezőfalva), Előszállás, Karácsonymiklósszállása (ma Nagykarácsony), Kajtorszállás (ma puszta Aba és Külső-Báránd térségében), Ivánkateleke (ma Hantos határrésze). Több egykori település – Csobakszállás, Gyolcsapálszállása, Nyögérszállás, Thobaliszentpéter – emlékét már csak a középkori oklevelek őrzik, pontos helyüket nem ismerjük. Kun földön, Nagykarácsony térségében említik a török adóösszeírások „Mihálegyháza” és „Szentalberd” – a 16.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.