rubicon

Kossuth fordulata 1843-ban

„Ami minket illet, mi nem alkuszunk”
14 perc olvasás
A szabadelvű reformerek egyik legfőbb követelése az volt, hogy távolítsák el a gondolatok szabad áramlása elé állított akadályokat, vagyis biztosítsák a teljes szólás- és sajtószabadságot. Kossuth a Pesti Hírlap hasábjain folytatott harcot a reformgondolatok mind szélesebb körű elterjesztéséért, amit a hatalom a cenzúra eszközeivel próbált meggátolni. A hírlapokban megjelenő cikkek tartalmáért a cenzorok feleltek, akik a Helytartótanács mellett működő központi könyvbíráló szék ülnökei, egyébként jeles felkészültségű emberek, egyetemi tanárok, akadémikusok voltak. A szerkesztő és a cenzorok között szívós, hetenként kétszer újrakezdődő küzdelem folyt: ki mennyire határozhatja meg az olvasó elé kerülő szöveg végső formáját.

Kossuth Lajos Kiábrándulás című vezércikke 1843. december 7-én jelent meg a Pesti Hírlapban. A cikket, Kossuth egyik legfontosabb írását a XX. század első harmadában két, az egyetemi oktatásban is forgatott gyűjteményes kötetben újra kiadták, így a szöveg jól ismert. Szövegünk azonban ebben a formában sosem jelent meg: a közlés alapjául ugyanis nem a Hírlapban napvilágot látott végső változat, hanem a kefelevonat szolgál, amit a szerkesztő jóváhagyás végett terjesztett a cenzor elé.

A cenzorok a teljes lapszám kefelevonatát átnézték, s a vezércikk mellett szinte minden más cikkből is sűrűn töröltek. Kossuth több tervezett vezércikkét egyáltalán nem engedték át, s a három és fél év alatt a szerkesztő tollából származó 214 vezércikk legtöbbjének a kinyomtatását csak kisebb-nagyobb változtatásokkal engedélyezték. 1841 és 1844 között a lapot többen is cenzúrázták, a jelen cenzor, Karácsonyi Mihály 1843 áprilisa óta felelt a lap tartalmáért.

Kovács Magda 1970-ben tanulmányt szentelt a Kossuth és a cenzúra közti küzdelemnek, s a korán elhunyt Lackó Mihály

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.