rubicon

Konrad Adenauer három és fél élete

13 perc olvasás
Adenauer az ötvenes években „három életéről” beszélt életrajzírójának: az első 1917-ig tartott, a második a kölni főpolgármesterség időszakát fogta át, a harmadik pedig az összeomlás után kezdődött. Az 1933–1945 közötti éveket nem számolta. Igaz, ekkor politikai passzivitásba húzódva, csak fél életet élt. Másik három élete annál mozgalmasabb volt.

Konrad Adenauer politikusi pályafutása 1906-ban, városi tanácsnokká választásával kezdődött. A polgári vezetésű Köln ekkoriban vált nagyvilági metropolisszá. A Nyugat egyik kulturális központja volt, más, mint Berlin, más, mint Poroszország. Itt alakult ki az ifjú Adenauer politikai filozófiája, fogékonysága a munkások szociális helyzete iránt, s egyben határozott szocializmusellenessége; keresztény világszemlélete a katolikus egyház politikai vezetési igényeinek elutasításával; a többségalkotás érdekében pedig a protestánsokkal való együttműködés igénye.

Karrierje az első világháború éveiben indult, amikor a főpolgármester helyettese lett. Ekkor a polgári lakosság érdekében nem riadt vissza a szabadkereskedelem drasztikus korlátozásától, bevezette a tömegétkeztetést, gigantikus konyhákat állíttatott fel, s találmányaként jegyezték be a korpakenyeret, amelyre nem terjedtek ki a jegyrendszer korlátozásai. Az 1917-es polgármester-választások előestéjén azonban súlyos gépkocsibaleset érte. Karrierje mégsem tört derékba: 41 évesen Németország legfiatalabb polgármestere lett Kölnben. Öt héttel később II. Vilmos porosz király és német császár a Bad Kreuznach-i „nagy főhadiszálláson” főpolgármesterré nevezte ki. A balesetet szenvedett Adenauer végül is nem elvesztette, hanem felcserélte életét.

A kölni főpolgármester

1918-ban, a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.