rubicon

Kétszázezren nem tértek vissza

5 perc olvasás

A harcok elültével, a jövőt meghatározó pártharcok és a gazdasági talpra állás közepette is az egész magyar társadalom egyik legégetôbb kérdése a hadifoglyok sorsa, hazaszállítása volt. Alig volt család, melyet közvetve vagy közvetlenül ne érintett volna mindaz, ami a szovjet fogságba esett és deportált 600 ezernyi magyarral történt. A hozzátartozók népes csoportjai a híres Mária-kegyhelyre, Makkos Máriára zarándokoltak, hogy a Szűzanya közbenjárását kérjék a hadifoglyok kiszabadítása érdekében. Az elhurcoltakról megemlékeztek a pásztorlevelek, és gyakran a miséket is az ő lelki üdvükért mondták. A vidéki városok és a falvak lakossága mozgalmat indított, hogy állítsanak hősi emlékművet az „ismeretlen elesett hadifoglyoknak”.

A túlélők visszatérnek

A hadifogolyügy hatósági kezelése – akárcsak az első világháború után – elvben a Honvédelmi Minisztérium feladata volt. A Szövetséges (szovjet) Ellenőrző Bizottság azonban nem járult hozzá a honvédelmi tárca ilyen jellegű tevékenységhez. Nyilván a királyi honvédség tisztjei által vezetett és a Kisgazdapárt befolyása alatt álló minisztérium a tömeges elhurcolások leplezésében, valamint a hazaszállítás eltussolásában szovjet részről nem látszott alkalmas partnernek.

A központi irányítás hiányában számos öntevékeny szervezet jött létre. A legjelentősebb volt a Hadifoglyok és Hozzátartozók Szövetsége, de sokat tett a hadifogoly-gondozás terén a Nemzeti Segély, a Magyar Vöröskereszt, továbbá a Siess, Adj, Segíts mozgalom.

A hadifogoly- és a deportáltkérdés különösen nagy súllyal jelent meg a pártharcokban. Ebből az alapvető társadalmi ügyből nyilvánvaló módon minden párt igyekezett tôkét kovácsolni magának. Gyors egymásutánban alakította meg hadifogoly-irodáját a Kisgazdapárt, a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Parasztpárt. A Magyar Kommunista Párt 1945 közepén hozta létre Központi Hadifogoly Irodáját, melynek vezetésével Sziklai Sándort bízta meg.

Ígéretekben nem volt hiány, hisz Rákosi Mátyás 1945 óta minden tavasszal kilátásba helyezte a „hadifoglyok” – értsd ezen a politikai elítélteket és internáltakat is – még az évben történő hazaszállítását.

A sokszínüség azonban az MKP diktatórikus törekvéseinek kibontakozásával fokozatosan elhalványult. A Szövetséges (szovjet) Ellenőrző Bizottság 1946 közepén feloszlatta a Hadifoglyok és Hozzátartozók Szövetségét. Helyette a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének szervezését erőltették – nem nagy sikerrel. Ugyanis a szövetség vezetőinek célitűzése – „…a szovjet nép ismerete és megbecsülése alapján a közös élmény egybekapcsolásával ők (ti. a volt foglyok. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.