rubicon

Kállay Miklós dél-amerikai körútja 1956 nyarán

5 perc olvasás

Kállay Miklós 1945-től haláláig emigrációban élt. 1953-ig Olaszországban tartózkodott, majd az Egyesült Államokban, New Yorkban telepedett le. Az emigráció aktív személyiségeként számos alkalommal képviselte a Szovjetunió elnyomása alatt élő rab nemzeteket, s előadásokat tartott a vasfüggöny mögötti magyar helyzetről vagy éppen a kommunizmus veszélyeiről. 1956 nyarán dél-amerikai körútra kapott megbízást a Szabad Európáért Nemzeti Bizottságtól (National Committee for Free Europe). A dél-amerikai sajtó több mint 300 közleményben méltatta Kállay – mint a vasfüggöny mögül érkezett legprominensebb államférfi – egyéniségét és a rab népek érdekében vállalt misszióját.

 

Kállay Miklós az emigrációban tagja volt a Magyar Nemzeti Bizottmány Végrehajtó Bizottságának, mely a Szabad Európa Bizottság egyik osztályaként működött. A Sza­bad Európa Bizottság, vagyis a National Committee for Free Europe, majd később csak Free Europe Committee néven ismert amerikai antikommunista szervezet 1949-ben alakult New Yorkban, s a polgári demokrácia értékeit kívánta közvetíteni a szovjet befolyás alá került kelet-közép-európai lakosság számára. Ennek a szervezetnek az osztályaiként jöttek létre különböző nemzeti bizottságok, így a Magyar Nemzeti Bizottmány (MNB) is, amely 1949. július 21-én alakult meg és 1949–1957 között a magyar emigráció legjelentősebb szervezete volt. 

Kállay Miklós, 1958

Az MNB közel száz tagot számláló tanácskozótestületén belül tényleges tevékenységet a Végrehajtó Bizottság fejtett ki. Fennállását támogatta az Egyesült Államok kormánya és más

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.