rubicon

Kádár János történelmi jelentősége

9 perc olvasás
A történelem szereplőit sokan csak a bűneik alapján értékelik, nem veszik figyelembe, hogy milyen sokkal nagyobb bűn bekövetkezését hárították el ezzel. Kádárral kapcsolatban én is sokáig csak azt láttam, amit nem tartottam megengedhetőnek, amit én nem tettem volna meg, de nem mértem fel azt, hogy mi lett volna akkor, ha ő nem vállalja a szégyenteljes feladatokat.

Minél jelentősebb valaki az utókor számára, annál nehezebb és nagyobb bátorságot követelő feladat az időben közelről való értékelése. Ezen túlmenően személy szerint azért is vannak nehézségeim, mert életem során többször megfogadtam, hogy Kádárnak még a létezéséről sem veszek tudomást. Ezt a fogadalmamat csak a '80-as években szegtem meg, amikor még a saját pártján belül is elkezdték sárral dobálni azok, akik vagy nem ismerték a tényeket, vagy karrierizmusból akartak megszabadulni az örökségével járó terhektől.

Történelmi relativitáselmélet 1989.

Már gimnazista diákként sem értettem: Görgeinek százötven éven keresztül felrótták, hogy Világosnál letette a fegyvert, sőt elfogadta a személyére szóló kegyelmet. Addig azonban nem jutottak el, hogy a sok emberéletet követelő és országos szenvedést okozó szabadságharcot Kossuth vitte reménytelen helyzetbe, miközben ő nem vállalta az itthon reá váró büntetést, hanem külföldre menekült. Görgei azzal, hogy vállalta a gyakorlatilag már elvesztett háború népszerűtlen lezárását, óriási veszteségektől kímélte meg az országot. A történészek mégsem az alapján ítélnek, hogy ki mennyi jót tett, hanem csak aszerint, amit szégyenteljesnek tartanak.

Jó tíz évvel később értettem meg

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.