rubicon

IV. A császárság születése és bukása, 1862–1918

28 perc olvasás

1871-ben létrejött a Német Birodalom. Élére Poroszország királya, I. Vilmos került, aki a császári címet is viselte. De az új nagyhatalom igazi vezetője a kancellár, Otto von Bismarck volt. A birodalom megalakulásával megváltoztak a hatalmi struktúrák a kontinensen. Európa szívében egy csapásra gazdasági és katonai óriás keletkezett, és erre az új nagyhatalomra Poroszország nyomta rá a bélyegét. Élén a Hohenzollern király állt; ő nevezte ki a kancellárt – aki egyúttal porosz miniszterelnök is –, döntött háborúról és békéről, s a haderők főparancsnoka volt. Az új állam valójában „a német nemzet porosz birodalma” – írta egy korabeli történész és publicista. 

1861-ben a Porosz Királyság élére I. Vilmos került, aki a következő évben Otto von Bismarckot nevezte ki a kancellári tisztségre. Bismarck a kinevezése után egy héttel, 1862. szeptember 30-án a ház költségvetési bizottságában tartott programbeszédében kifejtette: „Poroszországnak egyesítenie és tartalékolnia kell erejét a kedvező pillanatra, amelyet már néhányszor elmulasztott; Poroszországnak a bécsi szerződés szerinti határai alkalmatlanok az egészséges állami létre; a kor nagy kérdéseit nem beszédekkel és többségi határozatokkal döntik el – ez volt 1848 és 1849 nagy hibája –, hanem vassal és vérrel.” A Bismarck által kifelé meghirdetett hatalmi demonstráció rövidesen az országon belül is érvényesült. A későbbiekben költségvetés nélkül kormányzott, korlátozta a sajtót, ha intézkedéseit

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.