rubicon

Itt nincs szó semmiféle perről

8 perc olvasás
Ha a jogi formákat sutba dobó, sommás „forradalmi” – és ez utóbbitól jogi mechanizmusát tekintve semmiben sem különböző megtorló ellenforradalmi – ítélkezés archetípusát keressük, XVI. Lajos pere kevéssé kedvező modellnek tűnhet: a király valóban „uralkodó unokatestvérei” segítségét kérte saját fellázadt népe ellen, s szegény feje nem is lehetett más, mint „a köztársaság született ellensége”. Ám a per bevallottan nem a tárgyi bizonyítékokon, tanúvallomásokon nyugvó „rendes” jogi procedúra volt, hanem politikai – esetleg egyenesen világtörténelmi – gesztus. Megrendezői úgy vélték, a forradalmi (történelmi) Igazság nem szorul a formális jogi igazságszolgáltatás tényigazságainak támogatására.

A francia király perében a leglogikusabb halálpárti hozzászólás Robespierre 1792. december 3-ai beszéde volt: „A Nemzetgyűlés, anélkül, hogy tudna róla, messze távolodott az igazi kérdéstől. Itt nincs szó semmiféle perről. Lajos nem vádlott; Önök nem bírák; Önök nem lehetnek mások, mint államférfiak és a nemzet képviselői. Önöknek nem felmentő vagy elmarasztaló ítéletet kell hozniuk egy ember ügyében, hanem a közüdvöt érintő intézkedést kell foganatosítaniuk, nemzeti, gondviselésszerű aktust kell végrehajtaniuk.”

Megölni, és nem megítélni

A „nem formális per” érve – bár kevésbé érvelő módon – 1792. augusztus 10., a királyság megdöntése óta központi témája volt a terrorista újságírásnak, mindenekelőtt Marat A nép barátja és Hébert Duchesne apó című lapjainak: ezek a szeptemberi mészárlások „logikájához” hasonló népítéletet követeltek, kiterjesztve annak hatályát „az osztrák kurvára”, Marie Antoinette-re, valamint a király nővérére, sőt a gyermek dauphinre

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.