rubicon

Írásbeliségünk korai emlékei

Kis magyar oklevéltan
17 perc olvasás
„Mivel az emberi természet fogyatékossága miatt az idő múlásával az elmúlt dolgok emlékére könnyen homály borul, méltó, hogy írás hordozza és erősítse meg azt, ami törvényes személyek között köttetett, hogy így mind az írás bizonysága, mind alkalmas férfiak tanúskodása révén sérthetetlen és megingathatatlan legyen. Ezt én, Béla, Magyarország felséges királya megfontoltam, és hogy a királyi felséget óvjam attól, nehogy a jövőben valamelyik jelenlétemben megtárgyalt ügyben a döntés elfelejtődjék, fontosnak ítéltem, hogy felségünk előtt a kihallgatás alkalmával bármely ügyben született döntés tanúbizonysága írás legyen.” (1181)

Az írások közül kétségtelenül a legmegbízhatóbbak a levéltárakban őrzött írások, az oklevelek. Megbízhatóságukat az adja, hogy korukban – amikor létrejöttek és ameddig érvényben voltak – a közösség, a társadalom a benne leírtakat érvényesnek ismerte el. Egy adásvételi szerződés csak akkor tarthatott igényt általános elismerésre, ha a lebonyolító személyek azt jogosnak és törvényesnek tartották, és ennek kifejezéseképpen arról hiteles írást állíttattak ki. A király által adományozott birtokhoz hozzátartozott az adományozásról szóló oklevél is, mely igazolta a tulajdonos jogát az adománybirtokra. Korai törvényeink szintén a levéltárakban kaptak helyet, ezeket is oklevél formájában adták ki, természetesen az uralkodó neve alatt. Ámbár hitelük kétségtelen, a valósághoz való viszonyuk olykor mégis felderíthetetlen: nem tudjuk ugyanis, hogy végrehajtották-e azokat, vagy sem. Természetesen nemcsak ilyen jellegű iratok vannak levéltárainkban. Találhatunk bennük magánleveleket, birtok- és vagyonösszeírásokat. Az ezekben leírt dolgok hitelét – ámbár az okleveleknél ingatagabb – szintén nem vonhatjuk egykönnyen kétségbe.

Diplomatikai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.