rubicon

Hunyadi Mátyás és Bécs

„S nyögte Mátyás bús hadát..."
10 perc olvasás

Bécs a 15. század elejére mintegy 20 000 lakosával a Közép-Duna-medence vezető kereskedelmi központjává nőtte ki magát, sőt az addigra már fényéből sokat vesztett Regensburg mellett a Duna teljes hosszán a legfontosabb város volt, lakosságának lélekszáma Buda, Pest és Óbuda együttes népességét is meghaladta. Nem meglepő tehát, hogy egy uralkodó, aki közép-európai hegemóniára tört, meg akarta itt vetni a lábát. Ezért fordított Hunyadi Mátyás az Osztrák Hercegség meghódítására irányuló törekvései során kiemelt figyelmet Bécs megszerzésére és megtartására. 

1457

Mátyás először 1457 júniusa és szeptembere között töltött hosszabb időt Bécsben – fogolyként. A nagy hatalmú nagybátyja, III. Frigyes császár gyámsága alól kikerült V. (Utószülött) László király ugyanis Hunyadi László lefejeztetése után a Burgban őriztette ellenfelének öccsét, amíg végzetesnek bizonyult prágai útjára nem indult. A fogoly Mátyás számára viszont a Bécsbe, majd Prágába vezető út a királlyá választás hírével és dicsőséges hazatéréssel zárult. Koronázására mégsem kerülhetett sor, mert a Szent Koronát III. Frigyes tartotta kezében, akinek még V. László édesanyja, a korán megözvegyült, majd 1442-ben fiatalon elhunyt Erzsébet királyné zálogosította el. Sopron városa és további nyugat-magyarországi területek szintén Frigyes zálogbirtokában voltak.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.