rubicon

Homo monarchicus

Az első 25 év
9 perc olvasás

Az 1867-es kiegyezésnek Magyarországon két társadalmi réteg volt a legfőbb nyertese: a nagyrészt friss betelepülőkből álló zsidóság és a középbirtokosság. 

Az előbbi előtt a jogi és társadalmi emancipáció, majd a rohamos gazdasági felemelkedés útja nyílt meg, amely a legsikeresebbek esetében egyenesen a bárói címig vezetett – a politikusi és katonai pálya azonban nagyrészt zárva maradt a számukra. Azt döntően az utóbbi, a középnemesség foglalta el, kiszabadulva az önként vállalt passzív ellenállás béklyóiból. 

A csa­lá­di hát­tér

Ilyen család volt a kenderesi Horthy is, három évszázados nemesség, valamint ezerötszáz hold jó föld birtokosa. Horthy István, a leendő kormányzó apja nem itt született, hanem a Szabolcs megyei Jánosházán, anyai örökségből volt itt birtoka, azon telepedett le 1857-ben, és feleségül vette a szintén kenderesi birtokos Halassy család lányát, Paulát. Ettől kezdve – fia szavaival – „teljesen birtoka kezelésének élt”. 

Keveset tudunk Horthy Istvánról, két adat mégis arra utal, hogy ez az életmód talán nem volt teljesen önként vállalt. Tudjuk, hogy a kiegyezés után a kormánypárt megyei elnöke lett, sőt, a főispáni székre is pályázott, s ami neki nem sikerült, fiának, Szabolcsnak igen, talán éppen az atyai ambíciók beteljesítőjeként. Egy másik adat a kiegyezés előtti időszakról szól: „még gyermekei részéről sem tűrt semmiféle fegyelmezetlenséget. Bizony gyakorta félelmet ébresztett bennünk” –

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.