rubicon

„...hogy milyen borzalom a háború!"

1 perc olvasás

Telitalálat. Annak esélyét, hogy túlélj egy 30 bevetésből álló sorozatot, 1943-ban 1:6-hoz arányra tippelte R. V. Jones, a brit légügyi minisztérium tudományos tisztje.

A britek Hamburgban próbálták ki először azt a Window nevű zavaróberendezést, amely jó időre vakká és süketté tette a német légvédelmet. 

A brit bombázóparancsnokság nemcsak intézményesítette a civil lakosság elleni bombázásokat, hanem arra a felismerésre jutott, hogy a német városokat nem szétbombázni, hanem felgyújtani kell, mert az hatékonyabb pusztítással jár. Ennek jegyében általában egyharmad-kétharmad arányban vittek a gépek robbanó- és gyújtóbombákat. Miután valóságos tűzviharokat idéztek elő, a szövetségesek szándékosan törekedtek a jelenség előidézésére, s tudatosan választottak célpontul ódon óvárosokat, ahol sok fából készült vagy favázas épület állt még. 

1941 április: A birodalmi Légvédelmi Szövetség bemutatóján egy rúd alakú gyújtóbombát mutatnak be. Az 1,7 kg-os gyújtóbomba 2000 ˚C fokos szúrólángot bocsátott ki. A négyfontos rúdbomba volt a II. világháború legkártékonyabb fegyvere. Ebből 80 millió darabot dobtak le Németországra. Alattomosságuk leginkább a robbanóbombákkal és aknabombákkal együtt érvényesült.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.