rubicon

Hofmansegg úti élményei

Egy német gróf, aki megszerette a magyarokat
20 perc olvasás

A Felső-Lausitzból származó – drezdai születésű – gróf 1793-ban és 1794-ben járt a Magyar Királyságban. Hosszabb időt töltött Pécsett és környékén, megfigyelte Budát és Pestet, ahol több alkalommal is megfordult, de megismerte és leírta a katonai Határőrvidéket is. Hofmannsegg szinte kivételnek számított a 18. században Magyarországra utazó és benyomásaikat megfogalmazó személyek sorában, hiszen nem korábban szerzett ismereteket ismétlő, előítéleteken alapuló, propagandisztikus feljegyzéseket készített, hanem a saját benyomásai alapján ítélő, saját véleményét megfogalmazó utazó volt.

Johann Centurius Hoffmann von Hofmannsegg (1766–1849) a 18. század végének egyetemet végzett európai utazója volt, akit elsősorban kedvtelése, természettudományos érdeklődése vonzott új és új tájakra, de aki amellett, hogy mindenütt, ahol csak járt, állat-, növény- és ásványgyűjteményét gyarapította, kiváló megfigyelő és könnyen barátkozó természetű ember volt, s élményeit alapos levelezésében osztotta meg nővérével. Írása 1800-ban Görlitzben jelent meg német nyelven, s csak 1887-ben adta ki magyarul is a Franklin Társulat Budapesten, Berkeszi István fordításában.

Buda és Pest a Rózsadombról a 18. század végén, Joseph Schäffer kézzel színezett rézkarca Fogság

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.