rubicon

Herta Müller romániai gyökerei

A bánsági sváb közösség vonzása és taszítása
15 perc olvasás

A német állam újraegyesítésének 20. évfordulóján, 2009-ben Herta Müllernek ítélte oda a stockholmi akadémiai bizottság az irodalmi Nobel-díjat. Sokak véleménye szerint a már eddig is tisztelt, ismert és olvasott írónő ily magas kitüntetése annak a konzekvens attitűdnek a honorálása, amellyel Herta Müller a kommunizmus emberi lelket megnyomorító hatását bemutatta és bírálta. De Herta Müller ennél egy kicsivel több: zseniális írói képekben meztelenre vetkőzteti Románia megalkuvásos hétköznapjait, miközben a más típusú elnyomást, például a kicsinyes faluközösséget sem kíméli. A német olvasó e képekben a német múltat véli felfedezni és egyben meghaladni.

Herta Müller írói útja három szakaszra osztható. Mind­egyik szakasz egyformán gyökerezik a délkelet-európai németség történetében, a történelem délkelet-európai típusú megértésében-értelmezésében, valamint a „belnémet”, azaz Németország történelmi és irodalmi tendenciáinak szövevényes fordulataiban. A bánsági származású írónő 2009-es Nobel-díja ráirányította a figyelmet Romániára, az ott élő német nemzetiség életére, de elsősorban mégiscsak a diktatúrában szerezhető élettapasztalatra. A szokatlanság erejével hatott, hogy egy „kietlen”, legalábbis kulturálisan ismeretlen tájról származó, törékenynek látszó nő az irodalom élvonalába robban be, teljességgel érthetetlennek tűnt-tűnik, miképp lehet a világ végének tetsző faluból – Nitzkydorfból, Nitzkyfalváról (románul Nit¸chidorf) – a világ

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.