rubicon

Henryk Dembinski

A csigalassúságú tábornok
6 perc olvasás
Az 1830–1831-es lengyel szabadságharc, noha híján volt rátermett fővezérnek, híres tábornokokban bővelkedett. A lengyelek küzdelmével rokonszenvező európai közvélemény olyan generálisok homlokát is babérkoszorúval övezte, akik a legcsekélyebb mértékben sem szolgáltak rá az elismerésre. Közéjük tartozott Henryk Dembinski is, akit egy sikeres visszavonulás tett közismertté.

Henryk Dembinskit, aki a napóleoni háborúk utolsó szakaszát lovassági kapitányként küzdötte végig, és 1831 tavaszán több rangot átugorva fővezéri protekciónak köszönhetően lett tábornok, egy sikeres visszavonulás tette közismertté Európában: 1831 júliusában az egyik gyenge hadosztály élén orosz kordonokon át 23 napig tartó menet után sikeresen tért vissza Litvániából Varsóba. Ez bravúros tett volt, de nem több, mint visszavonulás, amelynek során – a helyzet rendkívüliségére hivatkozva – csaknem diktátorként viselkedett. Ugyanaz a beteges bizalmatlanság, titkolózás jellemezte őt már ekkor is, mint majdan a magyarországi hadjáratok során.

Lesújtó vélemények

A sikeres visszavonulást a lengyel hadtestek sorozatos vereségei után a katonai és a polgári közvélemény is győzelemként értékelte. Az augusztus 3-án Varsóba bevonuló Dembinskiben a lengyel ügy megmentőjét látták, azt a gondviselés által küldött katonát, aki sikerre viheti a vesztesnek látszó küzdelmet. Augusztus 11-én a nemzeti kormány őt nevezte ki a lengyel hadak fővezérévé, egy hét múlva azonban le is váltották, mert ahelyett, hogy a fősereget Paszkevicsnak a főváros felé közeledő hadoszlopai ellen fordította volna, puskalövés nélkül visszavonta azt Varsó sáncai mögé.

A lengyel radikális ifjak később is „a nagy visszavonulások hősének” tartották

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta