rubicon

Henryk Dembinski

A csigalassúságú tábornok
6 perc olvasás
Az 1830–1831-es lengyel szabadságharc, noha híján volt rátermett fővezérnek, híres tábornokokban bővelkedett. A lengyelek küzdelmével rokonszenvező európai közvélemény olyan generálisok homlokát is babérkoszorúval övezte, akik a legcsekélyebb mértékben sem szolgáltak rá az elismerésre. Közéjük tartozott Henryk Dembinski is, akit egy sikeres visszavonulás tett közismertté.

Henryk Dembinskit, aki a napóleoni háborúk utolsó szakaszát lovassági kapitányként küzdötte végig, és 1831 tavaszán több rangot átugorva fővezéri protekciónak köszönhetően lett tábornok, egy sikeres visszavonulás tette közismertté Európában: 1831 júliusában az egyik gyenge hadosztály élén orosz kordonokon át 23 napig tartó menet után sikeresen tért vissza Litvániából Varsóba. Ez bravúros tett volt, de nem több, mint visszavonulás, amelynek során – a helyzet rendkívüliségére hivatkozva – csaknem diktátorként viselkedett. Ugyanaz a beteges bizalmatlanság, titkolózás jellemezte őt már ekkor is, mint majdan a magyarországi hadjáratok során.

Lesújtó vélemények

A sikeres visszavonulást a lengyel hadtestek sorozatos vereségei után a katonai és a polgári közvélemény is győzelemként értékelte. Az augusztus 3-án Varsóba bevonuló Dembinskiben a lengyel ügy megmentőjét látták, azt a gondviselés által küldött katonát, aki sikerre viheti a vesztesnek látszó küzdelmet. Augusztus 11-én a nemzeti kormány őt nevezte ki a lengyel hadak fővezérévé, egy hét múlva azonban le is váltották, mert ahelyett, hogy a fősereget Paszkevicsnak a főváros felé közeledő hadoszlopai ellen fordította volna, puskalövés nélkül visszavonta azt Varsó sáncai mögé.

A lengyel radikális ifjak később is „a nagy visszavonulások hősének” tartották

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.