rubicon

Habsburg-védernyő alatt

Magyarország és a Habsburg Birodalom a 18. Században
20 perc olvasás

A három részre szakadt Magyarország másfél évszázados küzdelme bizonyította, hogy önmagában nem képes visszaszerezni függetlenségét. Az ország a Habsburgok segítségével kerülte el, hogy végleg a török birodalomba tagozódjék és balkanizálódjék, ezért 1687-ben a Habsburg-hatalomhoz kötötte sorsát. A magyar rendek persze nem tettek le végleg a teljes önállóság visszaszerzéséről, ehhez azonban hiányzott az erő, így a Rákóczi-szabadságharc elbukott. Amikor pedig a nemzetközi helyzet kínált lehetőséget a függetlenség visszanyerésére, a magyaroknak eszük ágában sem volt önállóvá válva magukra maradni a még mindig hatalmas Oszmán Birodalom nyugati határán. A rendek ugyan rendre szembekerültek a központi hatalommal, ám nem mondhattak le arról a biztonságról, melyet ez a hatalom garantált.

A középkori Magyar Királyság Mohácsnál elbukott, az ország há­rom részre szakadt, az Erdélyi Fejedelemség az Oszmán Birodalom hűbérese lett, de a magyar politikai társadalom a Német-római Császárságot tekintette természetes szövetségesének és támaszának, az oszmán hódítókat pedig természetes ellenségének. A török hódoltság a magyarok tudatában Isten büntetése volt bűneikért, átmeneti történelmi szerencsétlenség; ennek megszüntetését, az ország felszabadítását Habsburg királyaiktól várták. Szemben a 14–15. században a Balkánon az oszmán hódítás áldozatául esett államokkal, Magyarországon nem volt török párt. Erdélyben – tudomásul

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.