rubicon

Habsburg II. Fülöp

Amikor Spanyolország uralta a világot
16 perc olvasás

A kereszténység leghatalmasabb fejedelme volt, aki  meghatározta Spanyolország, Európa és a világ sorsát. Hosszú kormányzása alatt személyesen irányította dolgozószobájából a földgolyót átfogó birodalmát. Még a legapróbb részleteket is maga akarta meghatározni és felügyelni. Birodalma elérte a túlterjeszkedés klasszikus állapotát, amikor a kormányzat már nem képes távol maradni egyetlen nemzetközi konfliktustól sem. Erőforrásai már elégtelenek voltak az egymástól távoli tartományok együttes megvédelmezésére, így II. Fülöp nem tudta elkerülni az eladósodást, a vereségeket és a hanyatlást.

Habsburg II. Fülöp 1527. május 21-én született Valladolidban, I. Károly spanyol király és Portugál Izabella fiaként. Gyermekkorát és ifjú éveit szinte kizárólag Kasztíliában töltötte. Ezekben az években alig látta apját, aki minden idejét a politikának szentelte. Anyja oltalma alatt nőtt fel, aki azonban már 12 éves korában, 1539-ben meghalt. Tanárai, a kor humanista nagyságai ugyan dicsérték tanulmányi teljesítményét, de a leendő király csak szerény haladást mutatott; sokkal jobban kedvelte a vadászatot.

Rövid gyermekkor 

Apja kifejezett követelése ellenére, hogy tanulja meg leendő alattvalóinak nyelvét vagy legalább a franciát, II. Fülöp soha nem tűnt ki különösebben nyelvismeretével. A kasztíliai spanyol mellett portugálul beszélt, s töredékesen megértette az olasz, francia, német vagy katalán szövegeket, ám a németalföldi és angol dokumentumokhoz hasonlóan inkább

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.