rubicon

Habsburg főhercegek a Monarchia katonai vezetésében

17 perc olvasás

Az első világháborúban több Habsburg főherceg futott be komoly katonai karriert, akár a legmagasabb, tábornagyi rendfokozatot is elérve. Károly trónörökös az 1916-os tiroli offenzívában vett részt, illetve a román támadás nyomán felálló erdélyi hadseregarcvonal parancsnoka volt. Frigyes főherceg a hadsereg főparancsnokaként, Jenő főherceg a délnyugati (olasz) front parancsnokaként vett részt a hadsereg irányításában. Mellettük szintén nevezetes az 1916-os lucki áttörés egyik felelőseként számon tartott József Ferdinánd főherceg, valamint a magyar katonák által csak „József apánknak” nevezett és rajongva tisztelt, többek között Doberdó védelmét irányító József (Ágost) főherceg is. Kézenfekvő tehát a kérdés, hogy a dinasztia tagjai miként teljesítettek az első világháború különböző frontjain. 

A Nagy Háború alatt a trónörököst is beleértve kilenc főherceg ért el tábornoki rendfokozatot, akik közül az alábbiakban a négy leghíresebbet – Frigyes, Jenő, József Ágost főhercegeket és Károly trónörököst – mutatjuk be.

Az európai monarchikus gondolat a kora középkorban kialakult világképhez vezethető vissza. Eszerint a társadalmat három nagy, Istentől rendelt csoportra lehet osztani. A többséget a laboratores, azaz dolgozók (általában jobbágyok) alkotják, akiknek természettől rendelt feladata a munka,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.