rubicon

Gróf Nádasdy Ferenc (1907–1944)

Nádasdladány utolsó ura
21 perc olvasás

Gróf Nádasdy Ferenc nagyszülei Ná­dasdy és Wenckheim ágon is ko­ruk ismert és elismert személyiségei voltak. 

A jogi végzettségű gróf Nádasdy Fe­renc (1842–1907) a fokozatosan intézményesülő sportéletben vállalt szerepe ré­vén vált híressé. Szenvedélyes vadász volt: Észak-Magyarországon és Svájcban is bérelt vadászterületet, híres falkával bírt, és birtokain maga is rendezett vadászatokat. Az ő kezdeményezésére jött létre az Országos Vadászati Védegylet, melynek elnöke lett. Családja lovainak kitűnő hírnevét tekintve nem csoda, hogy a Ma­gyar Lovaregylet versenybírájaként is dolgozott fiatalkorában. A grófnak saját vi­tor­lásai voltak a Balatonon, és jelentős sze­re­pet játszott a balatoni vitorlássport fej­lesztésében. Vezetőségi tag volt a Balaton Egyletben, és részt vállalt a Stefánia Yacht Egylet megalapításában. 

Nádasdy Ferenc gróf díszmagyarban, 1940 körül

Gróf Nádasdy Lipót nagy kiterjedésű, Fejér és Veszprém megyében található hitbizományi birtokait és a család egyéb földjeit testvére, Tamás (1837–1856) váratlan halála következtében a család ifjabb gyermeke, Fe­renc egyedül örökölte és vezette. 1868-ban vette feleségül gróf Zichy Ilonát, aki négy gyermeknek adott életet: 1869-ben Júliának, 1870-ben Tamásnak, 1871-ben a csecsemőként elhunyt Annának és 1873-ban Irmának. Nádasdy Ferenc és felesége közösen határozta el az új nádasdladányi kastély építését. Az építkezés kezdetét még megérte Zichy Ilona, de az 1873-as kolerajárvány idején a fertőzés őt sem kímélte: rendkívül fiatalon, 24 évesen elhunyt. 

Egyetlen fiuk, Nádasdy Tamás gróf (1870–1915) a fő­rendi ház örökös tagja volt, Komárom megye főispáni címét a család legidősebb férfi tagjaként örökölte, ezeken felül hu­szár hadnagyi, valamint császári és királyi kamarási titulusa ismert. 1903-ban há­zasságot kötött Wenckheim Mária gróf­nővel. Hét gyermekük született, először két lány: 1904-ben Ilona, majd 1905-ben Katalin. Nem kellett sokat várniuk a fiú utód születésére sem, mivel 1907-ben meg­született Ferenc, a nádasdladányi kas­tély utolsó tulajdonosa. Őt 1908-ban Orsolya követte, majd újabb fiúk – Pál, Tamás és László – születtek. Tamás gróf 1913-ban világra jött, hetedik gyermeké­nek második születésnapját már nem érhette meg, mivel 1915-ben, élete derekán súlyos betegségben elhunyt. 

 

Taníttatás, neveltetés 

A Nádasdladányban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.