rubicon

Gizella

A keresztény hit túszából első magyar királyné
15 perc olvasás

A Kárpát-medencén belül berendezkedő magyarság a 970-es évektől kezdve egyre inkább felhagyott a korábbi konfrontatív magatartással. Géza fejedelem a kapcsolatok építésének politikájára nem sokkal halála előtt tehette fel  a koronát, amikor elnyerte feleségül fia és kijelölt örököse, István számára az apja 995. évi halála óta a bajor hercegség élén álló Henrik húgát, Gizellát. A diplomáciai siker egyszeriben felhelyezte Európa politikai térképére az Árpádok országát, mely többé nem fenyegető veszélyt jelentett a Nyugat számára, hanem egy újabb területet, melyet az akkor közel ezeresztendős kereszténység immár a magáénak mondhat.

A közkeletűen kalandozásokként emlegetett nyugat-európai hadjáratok kifulladása a 10. század közepén jelentős változásokat indított el a magya­rok által uralt Kárpát-medencében. Megalapozottnak ítélhető feltételezés szerint ezt követően került sor arra, hogy a honfoglaló Árpád utódai, akik a medence közepét addig is a kezükben tartották, kiterjesztették ural­mukat a mai Dunántúl egészére, valamint a Felvidék nyugati részére.

Üvegablak a passaui városházán Gizella alakjával

A Kárpát-medencén belüli hatalmi átrendeződésnek megvoltak a maga – mai szóval élve – külpolitikai vonatkozásai is. Az Árpádok, akiknek feje a 970-es évek elejétől Géza fejedelem († 997) volt, a nem sokkal korábban létrejött nagyhatalom, a Német-római Birodalom közvetlen szomszédai lettek, s mindkét fél felismerte, hogy ebben a helyzetben észszerű döntés lenne a korábbi merev szembenállás fenntartása helyett az együttélés békés

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.