rubicon

Gázkamra, villamosszék, injekció

Kísérletek a borzalom humanizálására az Egyesült Államokban
11 perc olvasás
Megdöbbentően sokszínű annak a módja, ahogyan az emberiség története során a közösség a törvények szerint halálba küldhette az egyént. 1888-ban a New York-i törvényhozás a kivégzési módok ”humanizálása” céljából elrendelte az akasztófák lebontását, ugyanakkor jóváhagyta a minden tekintetben, így humanitárius és tudományos szempontból is ”megfelelőbb, magasabb rendű” módszert, az elítélt árammal történő kivégzését, a villamosszék felállítását. A kísérletek azóta is tartanak.

A „különös és kegyetlen büntetéseket” először az 1689-es Jogok Nyilatkozata tiltotta meg. Természetszerűleg ez leginkább a halálbüntetés végrehajtásának közkedvelt középkori módozataira (kerékbetörés, karóbahúzás) és a minősített ítéletvégrehajtási módokra vonatkozott. Ezt a kifejezést vette át az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának 1789-ben elfogadott és 1791. december 15-én ratifikált, sokszor idézett nyolcadik kiegészítése. Ennek aztán (főképpen az 1970-es években) többféle értelmezését is adta a szövetségi Legfelső Bíróság, de mindegyik megegyezett abban, hogy az alkotmány megalkotói ezzel a kijelentéssel el akarták törölni az olyan kivégzési módokat, amelyek nagy fájdalmat és gyötrelmet jelentenek a halálraítéltek számára. Az alkotmánykiegészítés eredményeképpen az Egyesült Államok területén egy évszázaddal később a kémekkel, árulókkal és dezertőrökkel szemben alkalmazott golyó általi halálbüntetést kivéve az akasztás volt az általánosan elfogadott ítéletvégrehajtási módszer.

Az áram felfedezése

Az 1880-as évek vége felé azért, hogy a Westinghouse Vállalat eredményes gazdasági fejlődését megkíséreljék megállítani, és egyúttal elősegítsék a váltóáram országos elterjedését, az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.