rubicon

Flóri, Flóri, halleluja

Albert az egyetlen magyar aranylabdás
11 perc olvasás

Az egyetlen magyar aranylabdásként szokták aposztrofálni, tisztelegve a díj elnyerésének egyedisége és fejet hajtva a páratlan elhódító előtt. (Lám, a nagy cselművész még e tekintetben is szólózott.) Ám – szerény véleményem szerint – Albert Flórián nem akkor kapta ragyogó pályafutása legnagyobb elismerését, amikor a France Football című lap hagyományos szavazásán neki ítélték a Ballon d'Ort, hanem akkor, amikor az aranylabdás év (1967) elején jutalomjátékra hívták Brazília legnépszerűbb klub­csapatához, a Flamengóhoz.

A riói piros-feketék 1965 és 1972 között nem nyertek állami bajnoki címet – összbrazil bajnokság 1971-ig nem létezett –, ám 1966-ban és 1969-ben is ezüstérmesek voltak; az utóbbi alkalommal 171 599 fizető néző előtt vesztették el a Fluminense együttesével vívott döntőt a Maracana Sta­dionban (2:3). A 171 599 fizető néző annyit tesz, hogy lehettek a riói „szentélyben” akár 190 ezren is… Ebbe a világba európai futballistának meghívást kapni túltesz minden elképzelésen. 

Mint a brazilok

Az akkor még „csak” kétszeres világbajnok Brazília labdaművészei közé invitálták két hétre a magyar zsonglőrt, aki amúgy híresebb volt a Flamengo akkori játékosainál, Ditaónál, Paulo Henriquénél, Carlinhosnál, Pedrinhónál vagy Ademar Panteránál. Nem volt viszont híresebb Alfredo di Stefanónál, a spanyol Luis Suareznél, továbbá Denis Law-nál, Eusebiónál, Bobby

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.