rubicon

Fény és árnyék

Mindennapi élet az első világháborús Magyarországon
33 perc olvasás

Az első világháború alapvető változásokat hozott a hátország lakosságának mindennapi életében is. A termelést a hadsereg igényeinek rendelték alá, az alapvető élelmiszerek árát pedig maximálták. Az árak rohamosan – nemegyszer sokszorosukra – nőttek. Az ínség és a szűkösség a korszak háziasszonyaitól spórolást és különféle háborús praktikák alkalmazását követelte meg a konyhában és azon kívül is. A jegyrendszer, a sorban állások és a jótékonysági akciók szervesen hozzátartoztak az utcaképhez. A kávéházak, a színházak és a mozik ugyanakkor továbbra is működtek, sőt a szórakozás ezen formái szinte másodvirágzásukat élték.

Az 1914. június 28-án Szarajevóban Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen elkövetett merénylet nagy megdöbbenést keltett országszerte. Az újságolvasó közönség gondolhatta, hogy ebből háború lesz, azt azonban aligha sejthették sokan, hogy a konfliktus végül világháborúvá terebélyesedik. 

A háború fogadtatása

Az egy hónappal a merényletet követően a szerb vezetésnek küldött hadüzenet híre felemás érzéseket keltett. A főváros, a nagyvárosok főterei és utcái megteltek hangos felvonuló és ünneplő tömegekkel. „Éljen a háború!” – hirdették a táblák feliratai, a falragaszokat körülállták, a hömpölygő tömegben a katonazenekarok hazafias indulókat játszottak, a kávéházakban énekeltek és a szerbek mielőbbi megbüntetéséről szőttek

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.