rubicon

Felbolygatott világ

1918
12 perc olvasás
1918 őszén a háború véget ért, de amit felkavart, ezzel még nem csendesedett el. A központi hatalmak legyőzése sokkal inkább nyitánya, mint zárása volt a nyugtalanság és erőszak korának: nemzetek és nemzetiségek, forradalmárok és ellenforradalmárok készülődtek új csatákra. A fennálló rend alapjaiban rendült meg, különösen a legyőzött népek körében. Európa a háború után már nem lehetett az, ami a háború előtt volt. A 19. századi bizakodást, a humánum iránti fogékonyságot a gyanakvás és a gyűlölet váltotta fel.

1918 őszén elhallgattak végre a gyilkos fegyverek. A több mint négy évig tartó véres küzdelem mérlege: 10 millió halott katona és 12 millió polgári áldozat. Ezenkívül évszázadok alatt felhalmozott anyagi és kulturális értékek semmisültek meg. Ilyen mértékű pusztítással járó háborút az emberiség addig nem ismert. Mindezen felül a legnagyobb kár: az ember morális veresége. A liberális 19. század – minden visszássága ellenére – nemesítette az embert. A világháború ezt visszájára fordította. Szentté, nemzeti dicsőséggé avatta más nemzetek gyűlöletét, a problémák erőszakos, legvéresebb megoldási módját. S a háborúban elvadult emberi természet megbékítésére rövid távon aligha volt kilátás. A „nagy háború” – ahogy akkor nevezték – a 20. századot végigkísérő kudarcsorozat bevezetője és megalapozója lett.

Étvágy és lehetőség

Még el sem illant a győzelem mámora, amikor a higgadtabb kormányköröket Washingtontól Párizsig már a háború során kiváltott felbolydulás töltött el aggodalommal: a győzelem adott volt, de a háború utáni kaotikus és forradalmi állapotok több fontos térségben súlyos problémákat jeleztek.

Persze a győztes országokban is akadtak

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.