rubicon

Fehér király, vörös gumi, fekete halál

II. Lipót belga király. Szembenézés a gyarmattartó múlttal
17 perc olvasás

A közelmúltig azt hihettük, hogy csak nálunk, Európa keleti felén érvényes a mondás: nincs bizonytalanabb a múltnál. Az utóbbi években azonban máshol is elkezdődött a történelem újraértékelése, ami leginkább látványos szobordöntögetésekben manifesztálódik. S mivel a múltról van szó, száz vagy még annál is több évvel ezelőtt élt emberekről és tetteikről, az akkor történtek megítéléséről, a történészeknek kötelességük megszólalni az ügyben, még akkor is, ha véleményük jelen pillanatban elveszni látszik a felfokozott indulatok hangzavarában. 

Az USA-ból induló, majd Dél-Afrikába, az Egyesült Királyság­ba is tovagyűrűző mozgalom napjainkban sok más ország mellett elérte Belgiumot is, ahol II. Lipót egykori király számos szobrát lefújták, ledöntötték – új keletű szóhasználattal vandali­zálták – a Black Lives Matter mozgalom aktivistái. Az akciókra válaszul érkező reakciók sem tükröznek koherens álláspontot, sokan megdöbbentek, nem is gondolták, hogy bármi gond lehet egykori királyukkal. A belga oktatási miniszter gyorsan bejelentette, hogy a jövő tanévtől a középiskolásoknak tanítani fogják Kongó belga gyarmatosításának történelmét, beleértve II. Lipót viselt dolgait.

Belgium-szerte

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.