rubicon

Fehér király, vörös gumi, fekete halál

II. Lipót belga király. Szembenézés a gyarmattartó múlttal
17 perc olvasás

A közelmúltig azt hihettük, hogy csak nálunk, Európa keleti felén érvényes a mondás: nincs bizonytalanabb a múltnál. Az utóbbi években azonban máshol is elkezdődött a történelem újraértékelése, ami leginkább látványos szobordöntögetésekben manifesztálódik. S mivel a múltról van szó, száz vagy még annál is több évvel ezelőtt élt emberekről és tetteikről, az akkor történtek megítéléséről, a történészeknek kötelességük megszólalni az ügyben, még akkor is, ha véleményük jelen pillanatban elveszni látszik a felfokozott indulatok hangzavarában. 

Az USA-ból induló, majd Dél-Afrikába, az Egyesült Királyság­ba is tovagyűrűző mozgalom napjainkban sok más ország mellett elérte Belgiumot is, ahol II. Lipót egykori király számos szobrát lefújták, ledöntötték – új keletű szóhasználattal vandali­zálták – a Black Lives Matter mozgalom aktivistái. Az akciókra válaszul érkező reakciók sem tükröznek koherens álláspontot, sokan megdöbbentek, nem is gondolták, hogy bármi gond lehet egykori királyukkal. A belga oktatási miniszter gyorsan bejelentette, hogy a jövő tanévtől a középiskolásoknak tanítani fogják Kongó belga gyarmatosításának történelmét, beleértve II. Lipót viselt dolgait.

Belgium-szerte

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta