rubicon

Fabro Henrik párizsi békedelegációs naplója

Forrásközlés
34 perc olvasás
Fabro Henrik (Borbátvíz, 1866 - Balatonfüred, 1924) Fabro Henrik a századforduló és a századelő magyar sajtóéletének egyik szürke eminenciása volt, aki újságíróként, tudósítóként, hírügynökségi vezetőként és gyorsíróként a szakmabeliek egyik példaképe volt, a nyilvánosság azonban nemigen ismerte nevét. A Magyar Távirati Iroda kiküldöttjeként került a békedelegációba mint gyorsíró-tudósító. A küldöttség…

Fabro Henrik (Borbátvíz, 1866 - Balatonfüred, 1924)

Fabro Henrik a századforduló és a századelő magyar sajtóéletének egyik szürke eminenciása volt, aki újságíróként, tudósítóként, hírügynökségi vezetőként és gyorsíróként a szakmabeliek egyik példaképe volt, a nyilvánosság azonban nemigen ismerte nevét.

A Magyar Távirati Iroda kiküldöttjeként került a békedelegációba mint gyorsíró-tudósító. A küldöttség egyetlen olyan tagja volt, aki január 7. és június 4. között megszakítás nélkül francia földön tartózkodott. Feladata a külföldi napilapok beszerzése, valamint a delegáció és az MTI számára sajtókivonatok készítése volt, ezenkívül magánórákat adott gyorsírásból a delegáció e téren kevésbé felkészült gépírónőinek. Áprilistól állandó hírvivőként is működött a delegáció és a francia-magyar közeledést célul kitűző sajtóakció résztvevői között.

Fabro mindvégig részletes gyorsírásos naplót vezetett, melyben hivatalos tevékenysége mellett személyes benyomásairól is beszámolt. Az eredeti napló sajnos elkallódott, de Blasovszky Miklós által készített átirata - mely kivonatos formában is több mint 200 oldalra rúg - Fabro halála után megjelent. Közreadója, Zelovich Dezső, bizalmasan kezelte s jobbára kihagyta a napló "erősen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.