rubicon

Élet a csendőrőrsön

26 perc olvasás

A Magyar Királyi Csendőrség legkisebb szervezeti egysége az őrs volt, ahol 6 és 25 fő közötti állomány szolgált. Körzete több kis- és nagyközséget fogott át. Az őrs volt az a hely, ahol a csendőrség a tényleges közbiztonsági munkát végezte, és itt helyezkedett el a legénység nagy része is. A vidéki ember számára az őrsön élő állomány volt „a csendőr”, akivel közvetlenül vagy közvetve mindenki kapcsolatba került élete során. Az itteni élet merőben eltért attól, amit a zömében a városokba koncentrált tisztikar folytatott. Faluhelyen „a” csendőr volt az állam első számú képviselője. A testület tekintélye, a tőle való félelem olyan nagy volt, hogy egy-egy járőr megjelenése sokszor már önmagában is elég volt az elégedetlen, lázongó tömeg szétoszlásához vagy egy kocsmai verekedés botokkal és késekkel felfegyverzett résztvevőinek lehűtéséhez. A csendőr akkor is köteles volt a feladatát ellátni, ha éppen szolgálaton kívül észlelt törvényellenes cselekményt.

Szolgálat Csendőrnap, díszszázad felvonulása a kerület tisztikara előtt Szombathelyen. Elöl a század parancsnoka, dr. vitéz Kovács Jenő főhadnagy, Szombathely, 1941. február 14.

A csendőrség fő feladata a vidék közbiztonságának megőrzése volt. Az őrskörzet beportyázása és ellenőrzése, valamint az őrs belső élete általában egyhangúan telt. A legtöbb őrsön leginkább csak kisebb bűnügyekkel (tyúklopás, kocsmai verekedés stb.) találkoztak. Rablás, szándékos emberölés vagy más súlyos bűntény viszonylag ritkán fordult elő. Ilyen esetekben – mivel e téren a csendőröknek nem volt tapasztalatuk – a szakaszparancsnokságról, a harmincas években pedig már a kerületek nyomozó alosztályaitól küldtek szakképzett nyomozó altiszteket, akik jártasak voltak a kriminológiában, a pszichológiában és a büntetőjogban. 

A csendőrök feladatai igen széles körűek voltak, a bűnesetek elkövetőinek kézre kerítése mellett ők végezték például az őrs körzetéhez tartozó boltok, kocsmák és italmérések, a különféle vásárok, illetve mindenféle zenés-táncos mulatság ellenőrzését. A csendőrök a közrend és a vagyonbiztonság fenntartása mellett itt a pénzügyőrség feladatait is ellátták, tehát annak is utánanéztek, hogy a különféle portékák után befizették-e a fogyasztási adót, valamint hogy az egyedáruságú, illetve jövedéki termékek törvényes eredetűek-e.

A csendőrök azt is ellenőrizték, hogy nem romlott vagy fertőzött-e az áru, valamint hogy az élő állatok nem hordoznak-e fertőző

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.