rubicon

Egy vállalkozó köznemes

13 perc olvasás
A 17–18. század fordulóján élt köznemesek gazdasági és műveltségbeli viszonyairól, életviteléről s mindarról, ami politikai súlyában, állásfoglalásaiban közvetlen vagy közvetett utakon meghatározó lehet, hiányosak és esetlegesek az ismereteink. E tanulmány a társadalomtörténeti vizsgálatok egyik lehetséges módszerét kívánja bemutatni. A gazdasági helyzet, a társadalmi meghatározottság és a műveltség távoli síkjait igyekszik egymásra vetíteni egy különlegesen jó forráscsoport, Szirmay András gazdasági naplója és feljegyzései alapján.

Amikor 1680-ban Felső-Magyarország egyik jellegzetes családja, a Szirmay család négy fia felosztotta egymás között a családi birtokot, Andrásnak, a legkisebbik fiúnak mindössze két, összesen 22 hordó bort termő szőlő, egy puszta és némi pénzbeli kielégítés jutott. Ennek ellenére a Zemplén vármegyei alispán apa és a család régi tekintélye egy percig sem tette vitássá, hogy a vármegyei nemesség előkelő rétegéhez tartozik. Családja is a hagyományos pályát szánta neki: Kálmáncsay István ítélőmester keze alá adták joggyakorlatra.

Mintha a Zrínyi által oly maró gúnnyal megrajzolt nemesi aranyifjú lépne elénk, akit nem érdekel más, mint a fényűző ruha s a díszes fegyver: András ugyanis ötszáz forintnyi készpénzörökségének közel egyharmadát ruhára és fegyverre költi. Csaknem 100 forintjába kerül a „veres karmazsin színű” köntös (vagyis a dolmány), a nadrág és a süveg. A tételesen feljegyzett számlák nagyon tanulságosak: a dolmányra és nadrágra való posztó összesen 12 Ft 30 dénárba, az ezüstgombok az ötvös munkájával és a gomboztatással együtt 11 Ft 10 dénárba, a nadrágra és a gombházakra való zsinór 6 Ft 80 dénárba került. Az öv anyaga, a másfél fertály karmazsin selyem pedig ugyanannyi, mint

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.