rubicon

Egy meg nem valósult területi gyarapodás

Német–magyar diplomáciai tárgyalások Magyarország Keleti-Kárpátokon túli terjeszkedéséről, 1941–42
14 perc olvasás

A II. világháború kitörése után a Kárpátokon túli galíciai területek előbb szovjet, majd Hitler Szovjetunió elleni támadását követően német fennhatóság alá kerültek. A terület sorsa hosszú távon bizonytalan volt, ám a magyar kormány egy, a Német Birodalommal szövetséges ukrán állam létrehozásától tartott, mely igényt formálhatott volna Kárpátaljára. Ezért 1941 szeptemberében magyar oldalról felvetődött a határkiigazítás terve. A tanulmány célja, hogy bemutassa az ezen határkorrekcióval kapcsolatosan a berlini Külügyi Hivatal Politikai Levéltárában fellelhető iratokat, melyeket a magyar történetírás teljes részletességgel még nem tárt az olvasók elé.

Miként azt Hitler már a Mein Kampf­­ban megjósolta, a második világháború folyamán a keleti front mögötti, német megszállás alá került területeken elkezdődött az új germán élettér kialakítása. Erről számos távlati elképzelés látott napvilágot, amelyek kö­zül a Generalplan Ost a legismertebb: az 1942 májusában elfogadott dokumentum értelmében a Baltikum, a Krím félsziget, valamint Uk­rajna és Fehéroroszország jelentős részeit a Német Birodalomhoz kell csatolni. A Szovjetunió elleni támadás megindítása utáni hónapokban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.