rubicon

Eduard Benes

13 perc olvasás
Benes élete nagy eredményének az önálló csehszlovák állam megteremtésében játszott szerepét tekintette. Ám hiába tett meg mindent a Párizsban kierőszakolt határok megvédésére, később pedig visszaállítására, előbb Hitler, majd Sztálin előtt kapitulálnia kellett. Mára pedig Benes életműve végképp odalett.

Eduard Benes a következőképp fogalmazott, amikor visszaemlékezett első világháború alatti propagandatevékenységére: „Mi, a külföldi mozgalom vezetői, a háború alatt kezünkben tartottuk az Osztrák–Magyar Birodalom megsemmisítésének vagy megmentésének a kulcsát.” A cseh kérdés valóban a Monarchia sorsának a kulcsát jelentette, ezt a kulcsot azonban 1918 májusáig nem a csehszlovák emigráció vezetői, hanem a szövetséges hatalmak tartották a kezükben. Mindez persze nem csökkenti Benes sajátos érdemeit abban, hogy a cseh nemzet maximálisan ki tudta aknázni a Monarchia összeomlásában rejlő lehetőségeket.

1915-ben Benes ismeretlen emberként érkezett az emigrációba, ám rövid idő alatt felülkerekedett a mozgalomban részt vevő honfitársain, és szinte a semmiből építette ki Franciaországban a csehszlovák emigráció legjelentősebb központját. Ellenfeleivel kíméletlenül leszámolt, s az emigrációs mozgalom legfélelmetesebb embere lett. Kemény, rideg, sokszor durva tárgyalási módja közismert volt. Szilárd, pragmatikus, minden szentimentalizmustól mentes politikussá vált, aki a módszerekben sem válogatós. Nem alaptalanul nevezik a kor machiavellistájának.

Az emigrációban szoros kapcsolatba került Masarykkal, aki először nem helyeselte távozását a Monarchiából. Később Masaryk meggyőződhetett arról, hogy Benes nemcsak tehetséges és nagyszerű szervező, hanem elképzeléseinek tökéletes végrehajtója, ezért maga mellé

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.