rubicon

Degré Alajos

A forradalom krónikása
7 perc olvasás

Degré Alajos Visszaemlékezéseim című, 1884-ben megjelent könyvében így ír a forradalom napjáról és barátairól, a „márciusi ifjak”-ról:

„Márczius tizenötödikén ezernyolczszáz negyvennyolczban. Mogorva idő s nyirkos hideg volt; az eget szürke felhők boritották s a földet hóviz lepte el. És én mégis oly barátságos szinben láttam mindent! Előttem tündökölt széles e világon a legkedvesebb városom: Pest, rám mosolygott a Dunapart, s ugy rémlett, mintha ezen ismerős házak a viszontlátás üdvözletét intenék felém. E légkörtől megittasultam. Meglátom barátaimat, annyi jóemberemet; élvezni fogom a nemzeti kör szellemét, visszakerülök ahoz a kedves kerek-asztalhoz, hol kifogyhatlan a kedély, s ha egyiknek bánata van, a többi azt eloszlatni iparkodik. Lelkes, derék fiuk mind! csak gondolni is rájok, öröm.”

Írásának lelkes hangvétele, a rövid tőmondatok és a részletezőbb passzusok váltakozása meglehetősen hatásos, ugyanakkor kihasználja a több évtizedes távolságot az események megtörténte és az írás születése között, gyakran utalva a későbbi változásokra is.

Degré a Temes vármegyei Lippán született, francia emigráns apától, magyar anyától. Aradon, majd Szegeden végezte iskoláit, 1838 és 1840 között Nagyváradon tanult jogot. 1842-ben jurátus lett Pesten, s a városi ifjúság által Kossuth számára szervezett fáklyásmenet alkalmával ő mondhatott köszöntőbeszédet. 1843-ban ügyvédi vizsgát tett, s a pozsonyi országgyűlésen királyi táblai jegyzőként az országgyűlési ifjúság egyik vezére volt.

Degré Alajos Barabás

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.