rubicon

Családom igaz legendái

Személyes történelem
4 perc olvasás

Ha Örményországban az utca emberét megkérdezzük, hogy honnan származik a családja, 80%-ban azt a választ kapjuk, hogy felmenői az Oszmán Birodalomból menekültek a népirtás során a Kaukázusba. A család másik része rendszerint a föld egy másik államában él, és szerencsés esetben a nagyszülőktől fennmaradt narratívák segítségével az egykori családtagok újra megtalálják egymást. Az itt olvasható történet tragédiájában és végtelen kegyetlenségében hasonló a több százezernyi örmény család által elviselt veszteségekhez, szétválasztódáshoz és szenvedésekhez.

Máriné dédanyám és Názáret dédapám családja 100 évvel ezelőtt békés jólétben élt Nyugat-Örményország Van városában, a dús, zöldellő növényzetű Ajgesztan városrészben, ahol kereskedéssel meg kézművességgel foglalkoztak. 1915 áprilisában családom felmenői, a Mártikjánok is az elvándorlás útjára léptek. Van városában hagyták mindenüket: gyönyörű emeletes házukat, minden ingóságukat és vagyonukat, reménykedve, hogy hamarosan befejeződik a háború, és az orosz hadsereg győzelme után visszatérnek otthonukba. Csakhogy ez az álom sajnos sosem vált valóra. Az alábbiakban a felmenőimmel

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.